HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Oreksiini A, aivo-selkäydinnesteestä

4943 Li-OreksA

Tiedustelut

Synlab Suomi Oy, Ammattilaisneuvonta, puh. 020 734 1550, ammattilaisneuvonta(at)synlab.fi

Yhteyshenkilöt

lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654

Indikaatiot

Narkolepsian diagnostiikka.

Näyteastia

Tehdaspuhdas putki

Näyte

Vähintään 1 ml selkäydinnestettä. Näyte pakastetaan välittömästi ja lähetetään pakastettuna joko suoraan tai Meilahden näytteiden vastaanoton (HUSLAB-talossa) kautta Synlab Suomi Oy:n laboratorioon.

Menetelmä

Radioimmunologinen. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tekotiheys

Kerran viikossa.

Viitearvot

Kaikki yli 200 pg/ml

Tulkinta

Oreksiinit (oreksiini A ja B, synonyymeinä käytetään nimiä hypokretiini-1 ja -2) ovat hypotalamuksen spesifisten solujen muodostamia neuropeptidejä, jotka vaikuttavat mm. uni- ja valvetilan säätelyyn, ruokahaluun ja energiankulutukseen. Narkolepsian tavallisen muodon on esitetty liittyvän oreksiinia muodostavien solujen määrän vähenemiseen.

Oreksiini A:n pitoisuus selkäydinnesteessä on yleensä selvästi pienentynyt narkolepsiassa. Pienentynyt pitoisuus yhdistyneenä päiväväsymykseen ja katapleksia-anamneesiin varmistaa narkolepsian diagnoosin. Mikäli tutkittavalla on todettu lyhentynyt nukahtamisviive (MSLT-tutkimus) ja katapleksia- anamneesi on kiistaton, likvorin oreksiini on harvoin normaali. Lapsilla ja nuorilla katapleksia voi alkaa useita vuosia nukahtelukohtausten jälkeen, joten likvorin oreksiinimääritys on hyödyllinen myös katapleksia-anamneesin ollessa epävarma. Pienellä osalla potilaista oreksiinipitoisuus voi olla normaali tai jopa suurentunut. On oletettu, että tällöin vika voi olla oreksiinireseptorissa eikä oreksiinin tuotannossa. Plasman oreksiini A -pitoisuus on narkolepsiapotilailla terveiden viitevälillä.

Kirjallisuutta: Scammell TE ym.: Narcolepsy and low CSF orexin (hypocretin) concentration after a diencephalic stroke. Neurology 2001, 56:1751-1753. Dalal MA ym.: Normal plasma levels of orexin A (hypocretin-1) in narcoleptic patients. Neurology 2001,56:1749-1751. Ebrahim IO ym.: The hypocretin/orexin system. J Royal Soc Med 2002, 95:227-230.

Huomautuksia

Näytteeksi ei sovellu 18197 Li-Vara-näyte, koska varanäytettä ei pakasteta heti näytteenoton jälkeen.

Tutkimuksen tekopaikka on vaihtunut 9.5.2017, jolloin myös viitearvot ovat muuttuneet.

Tutkimus Li-OreksA päivitetty 22.07.2020 / LML

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 06.08.2020 klo 01:10.