HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

B1-vitamiini, verestä, paastotilassa

4948 fB-B1-Vit

Tiedustelut

VITA Laboratoriot Oy, asiakasneuvonta terveydenhuollon ammattihenkilöille, puh. (09) 22 88 0410, asiakasneuvonta(a)vita.fi

Yhteyshenkilöt

lääkäri Tuukka Helin: tuukka.helinathus.fi / 050 427 9064 ja kemisti Outi Itkonen: outi.itkonenathus.fi / 050 427 9277

Indikaatiot

Epäily B1-vitamiinin eli tiamiinin puutteesta. Mahdollinen Wernicken-Korsakoffin oireyhtymä neurologisten tai psykiatristen oireiden perusteella. Polyneuropatiat.

Esivalmistelu

Potilas paastoaa yön yli ennen näytteenottoa.

Näyteastia

EDTA-putki 5/3 ml

Näyte

2 ml EDTA-kokoverta, lapset vähintään 0.3 ml. Näyte suojattava valolta. Näyte säilyy 7 vrk jääkaapissa, pidempiaikainen säilytys pakastettuna. Näyte lähetetään laboratorioon kylmälähetyksenä.

Menetelmä

Nestekromatografinen (HPLC). Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tekotiheys

Kolme työpäivää.

Tulokset valmiina

Viikon kuluessa

Viitearvot

Kaikki 60 - 230 nmol/l

Tulkinta

B1-vitamiini eli tiamiini on vesiliukoinen vitamiini, joka toimii koentsyyminä erilaisissa aineenvaihdunnallisissa tapahtumissa. Riittävä B1-vitamiinipitoisuus on tärkeä hiilihydraattiaineenvaihdunnalle ja hermosoluille (aivotoiminnalle ja perifeerisen hermoston myelinisaatiolle). Tiamiini toimii yhtenä tekijänä glykolyysissä ja kofaktorina energia-aineenvaidunnassa transketolaasille, pyruvaattidehydrogenaasille sekä alfa-ketoglutaraattidehydrogenaasille.

Tiamiinia saadaan dieetin kautta. Sitä esiintyy luonnollisesti esimerkiksi lihassa, hiivassa ja vihanneksissa. Elimistössä tiamiini esiintyy 80% tiamiinidifosfaattina. Elimistön varastot ovat niukat ja puutostila voi kehittyä helposti muutamassa viikossa, jos B1-vitamiinin saanti estyy.

Tiamiinin vaje voi liittyä krooniseen alkoholismiin (80%:lla) ja eri syistä johtuvaan laihtumiseen, syöpätauteihin ja diureettien käyttöön. Etenkin vanhuksilla vaje voi liittyä suolisto-ongelmiin ja pitkittyneeseen pahoinvointiin.

Lievän B1-vitamiinin vajeen oireita ja löydöksiä ovat uniongelmat, painon lasku, ärtyneisyys ja sekavuus. Pikkulapsilla, joiden äideillä on B1-vitamiinin puutos, voi esiintyä pahoinvointia,oksentelua ja vaihtelevia GI-oireita ja myös hengenahdistusta ja syanoosia.

Vakava-asteinen B1-vitamiinin puutostila on beriberitauti, jossa esiintyy GI-oireiden lisäksi mm. sydämen toiminnan vajausta, perifeeristä neuropatiaa, polyneuropatiaa, enkefalopatiaa, ataksiaa ja dementiaa (mm. Wernicke-Korsakoffin oireyhtymää alkoholisteilla). B1-vitamiinin vajetta tavataan myös diabeetikoilla.

Kohonneita B1-vitamiinipitoisuuksia nähdään ei-paastonäytteiden ja B1-vitamiinisupplementaation yhteydessä.

Hoitovaste B1-vitamiinin puutteelle on yleensä nopea, eikä B1-vitamiinin yliannostuksen vaaraa ole, lukuun ottamatta harvinaisia anafylaktisia reaktioita i.v. -annon yhteydessä.

Potilaan B1-vitamiinistatuksen arviointiin soveltuu parhaiten analyysi kokoverestä (punasolujen tiamiinidifosfaatti), koska vain alle 10% verenkierron B1-vitamiinista on seerumissa. Potilaan B1-vitamiinistatusta voidaan arvioida myös transketolaasiaktiivisuuden määrityksellä. Transketolaasi tarvitsee B1-vitamiinia kofaktorina ja B1-vitamiinin puutteessa transketolaasinaktiivisuus on alentunut.

Tutkimus fB-B1-Vit päivitetty 11.11.2022 / SS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 22.06.2024 klo 00:41.