HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

MxA -tutkimus, verestä

4980 B -MxA

Tiedustelut

Infektioserologian laboratorio p. (02) 313 9164.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Satu Kurkela: satu.kurkelaathus.fi / 050 428 4183 ja lääkäri Maija Lappalainen: maija.lappalainenathus.fi / 040 838 4004

Indikaatiot

Beta-inferferonihoidon seuranta.

Näyteastia

Li-hepariiniputki 5 ml

Näyte

Interferonihoidoissa MxA-induktionäyte Potilaasta otetaan yksi (indusoitu) kokoverinäyte hepariiniputkeen 24-36 h interferonipistoksesta. Säilytys huoneen lämmössä. Näyte lähetetään laboratorioon normaalia postia käyttäen siten, että näyte on laboratoriossa 48 tunnin kuluessa näytteenotosta.

Sopivia ottopäiviä ovat maanantai, tiistai ja keskiviikko, sillä näyte ei säily viikonlopun yli ilman esikäsittelyä. Säilytetään huoneenlämmössä. Lähetetään laboratorioon normaalia postia käyttäen mahdollisimman pian. Lähetysosoite: Turun yliopisto, UTULAB, Kiinamyllynkatu 13, 20520 Turku.

Menetelmä

Entsyymi-immunologinen (EIA). Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tekotiheys

Kerran viikossa.

Tulokset valmiina

Viikon kuluessa

Yleistä

Multippeli skleroosi (MS) potilaita hoidetaan beta-interferonilla, joka hidastaa taudin etenemistä. Hoitovaste saattaa pitemmän ajan kuluessa vähetä tai loppua. Tämä johtuu useimmiten vasta-aineiden kehittymisestä interferonille. Interferonit aiheuttavat biologisen vasteen, jossa syntyy monia spesifisiä valkuaisaineita. Eräs näistä on MxA-proteiini, jota löytyy valkosoluista, kun interferonihoito on tehonnut. Koska testi mittaa biologista vastetta, voidaan hoidon tehoa seurata sen avulla riippumatta tehoa alentavasta syystä. Näinollen MxA-testi mittaa myös interferonia neutraloivien vasta-aineiden läsnäoloa.

Tulkinta

Alle 50 yksikköä: potilaalla ei ole MxA-vastetta viitaten interferonivasteen puuttumiseen.

50 - 100 yksikköä: potilaalla on matalahko MxA-vaste viitaten heikkoon interferonivasteeseen. Mikäli tulos on raja-arvo, tai näytteenottohetkellä on tiedossa tulosta häiritsevä tekijä kuten virusinfektio, suositellaan parinäytteen ottamista interferonipistoksen aiheuttaman MxA-tuotannon vertaamiseksi pistosta edeltävään tasoon. I = ei indusoitu MxA-näyte juuri ennen interferonipistosta II = indusoitu MxA-näyte 24-36 tuntia beta-interferoniannoksen jälkeen.

Yli 100 yksikköä: potilaalla on MxA-vaste viitaten hyvään interferonivasteeseen.

Huomautuksia

Näytteenottopäivät ma, ti ja ke.

(Tieto päivityksestä puuttuu.)

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 28.11.2022 klo 01:26.