HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

MxA -tutkimus, verestä

4980 B -MxA

Tiedustelut

Infektioserologian laboratorio p. (02) 313 9164.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Satu Kurkela: satu.kurkelaathus.fi / 050 428 4183 ja lääkäri Maija Lappalainen: maija.lappalainenathus.fi / 040 838 4004

Indikaatiot

Beta-inferferonihoidon seuranta.

Näyteastia

Li-hepariiniputki 5 ml

Näyte

Interferonihoidoissa MxA-induktionäyte Potilaasta otetaan yksi (indusoitu) kokoverinäyte hepariiniputkeen 24-36 h interferonipistoksesta. Säilytys huoneen lämmössä. Näyte lähetetään laboratorioon normaalia postia käyttäen siten, että näyte on laboratoriossa 48 tunnin kuluessa näytteenotosta.

**HUOM: Näytettä EI saa ottaa geelilliseen li-hepariiniputkeen. Näyte lähetetään kokoverenä.

Sopivia ottopäiviä ovat maanantai, tiistai ja keskiviikko, sillä näyte ei säily viikonlopun yli ilman esikäsittelyä. Säilytetään huoneenlämmössä. Lähetetään laboratorioon normaalia postia käyttäen mahdollisimman pian. Lähetysosoite: Tyks laboratoriot, Kliininen mikrobiologia, Tunnus 5022566, Info M900, 21006 VASTAUSLÄHETYS

Menetelmä

Entsyymi-immunologinen (EIA). Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tekotiheys

Kerran viikossa.

Tulokset valmiina

Viikon kuluessa

Yleistä

Multippeli skleroosi (MS) potilaita hoidetaan beta-interferonilla, joka hidastaa taudin etenemistä. Hoitovaste saattaa pitemmän ajan kuluessa vähetä tai loppua. Tämä johtuu useimmiten vasta-aineiden kehittymisestä interferonille. Interferonit aiheuttavat biologisen vasteen, jossa syntyy monia spesifisiä valkuaisaineita. Eräs näistä on MxA-proteiini, jota löytyy valkosoluista, kun interferonihoito on tehonnut. Koska testi mittaa biologista vastetta, voidaan hoidon tehoa seurata sen avulla riippumatta tehoa alentavasta syystä. Näinollen MxA-testi mittaa myös interferonia neutraloivien vasta-aineiden läsnäoloa.

Tulkinta

Alle 50 yksikköä: potilaalla ei ole MxA-vastetta viitaten interferonivasteen puuttumiseen.

50 - 100 yksikköä: potilaalla on matalahko MxA-vaste viitaten heikkoon interferonivasteeseen. Mikäli tulos on raja-arvo, tai näytteenottohetkellä on tiedossa tulosta häiritsevä tekijä kuten virusinfektio, suositellaan parinäytteen ottamista interferonipistoksen aiheuttaman MxA-tuotannon vertaamiseksi pistosta edeltävään tasoon. I = ei indusoitu MxA-näyte juuri ennen interferonipistosta II = indusoitu MxA-näyte 24-36 tuntia beta-interferoniannoksen jälkeen.

Yli 100 yksikköä: potilaalla on MxA-vaste viitaten hyvään interferonivasteeseen.

Huomautuksia

Näytteenottopäivät ma, ti ja ke.

Tutkimus B -MxA päivitetty 31.05.2024 / SK

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 13.06.2024 klo 00:41.