HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Metisilliiniresistentti Staphylococcus aureus (MRSA), nukleiinihapon osoitus

4981 -MRSANhO

Tiedustelut

Bakteriologian laboratorio, puh. (09) 471 73283 tai 471 73040

Yhteyshenkilöt

mikrobiologi Jenni Antikainen: jenni.antikainenathus.fi / 050 452 6712 ja lääkäri Annika Nevalainen: annika.nevalainenathus.fi / 040 6352216

Indikaatiot

Metisilliiniresistentin Staphylococcus aureuksen (MRSA) esiintymisen nopea osoittaminen tai poissulku, esimerkiksi kun MRSA-altistunut potilas tarvitsee kiireellistä leikkausta. Ensisijainen seulontatutkimus on MRSAVi (4358).

Näyteastia

eSwab- tai eMRSA-nestekuljetusputki

Näyte

Suositeltavia näytteenottokohtia ovat ensisijaisesti nenä, nielu ja nenänielu. Näytteiksi soveltuvat myös muun muassa haavat, ihorikot, nivuset, perineum ja rektum (näyte ei saa sisältää ulostetta) sekä vastasyntyneen navanseutu. Ihoa ei puhdisteta ennen näytteen ottoa. Virtsa- ja ulostenäytteet eivät sovellu MRSANhO-tutkimukseen. Näyte otetaan ensisijaisesti Copan eSwab-näytekuljetusputkeen tai vaihtoehtoisesti Copan eMRSA-näytekuljetusputkeen. Kuljetusta odotettaessa säilytys huoneenlämmössä tai jääkaapissa.

Menetelmä

Nukleiinihapon osoitus PCR-tekniikalla. PCR-testi on kaupallinen pikatesti. Samalla kertaa suositellaan otettavaksi MRSAVi (4358), joka tulee pyytää erikseen ja sitä varten otetaan oma näyte eMRSA-putkeen.

Tulkinta

Normaalisti negatiivinen. MRSA:n löytyminen näytteestä on sairaalahygieenisesti merkittävä löydös.

Huomautuksia

PCR-tulos pyritään vastaamaan arkisin näytteen saapumispäivänä tai viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Tarkempia ohjeita MRSA-seulonnasta MRSA-altistuneilla, kolonisoituneilla sekä mahdollisessa epidemiaepäilyssä antavat infektiolääkärit ja hygieniahoitajat.

MRSA = metisilliinille resistentti Staphylococcus aureus: penisillinaasia kestävät stafylokokkipenisilliinit kuten metisilliini, oksasilliini, (flu)kloksasilliini ja diklosasilliini ovat tehottomia. MRSA on resistentti myös muille beta-laktaameille (kuten kefalosporiineille ja karbapeneemeille). Metisilliini on vanhin stafylokokkipenisilliineistä ja sen nimi on jäänyt yleisesti ryhmän edustajaksi.

Tutkimus -MRSANhO päivitetty 29.03.2022 / ET

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 27.03.2023 klo 01:10.