HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Metisilliiniresistentti Staphylococcus aureus (MRSA), nukleiinihapon osoitus

4981 -MRSANhO

Tiedustelut

Bakteriologian laboratorio, puh. 050 427 2222.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Jukka Torvikoski: jukka.torvikoskiathus.fi / 040 6626275

Indikaatiot

Metisilliiniresistentin Staphylococcus aureuksen (MRSA) esiintymisen nopea osoittaminen tai poissulku, esimerkiksi kun MRSA-altistunut potilas tarvitsee kiireellistä leikkausta. Ensisijainen seulontatutkimus on MRSAVi (4358).

Näyteastia

eSwab- tai eMRSA-nestekuljetusputki

Näyte

Suositeltavia näytteenottokohtia ovat ensisijaisesti nenä, nielu ja nenänielu. Näytteiksi soveltuvat myös muun muassa haavat, ihorikot, nivuset, perineum ja rektum (näyte ei saa sisältää ulostetta) sekä vastasyntyneen navanseutu. Ihoa ei puhdisteta ennen näytteen ottoa. Virtsa- ja ulostenäytteet eivät sovellu MRSANhO-tutkimukseen. Näyte otetaan ensisijaisesti Copan eSwab-näytekuljetusputkeen tai vaihtoehtoisesti Copan eMRSA-näytekuljetusputkeen. Kuljetusta odotettaessa säilytys huoneenlämmössä tai jääkaapissa.

Menetelmä

Nukleiinihapon osoitus PCR-tekniikalla. PCR-testi on kaupallinen pikatesti. Samalla kertaa suositellaan otettavaksi MRSAVi (4358), joka tulee pyytää erikseen ja sitä varten otetaan oma näyte eMRSA-putkeen.

Tulkinta

Normaalisti negatiivinen. MRSA:n löytyminen näytteestä on sairaalahygieenisesti merkittävä löydös.

Huomautuksia

PCR-testiä tehdään päivystysluontoisesti kaikkina viikonpäivinä ja kellonaikoina. Vastaus raportoidaan heti tuloksen valmistuttua.

Tarkempia ohjeita MRSA-seulonnasta MRSA-altistuneilla, kolonisoituneilla sekä mahdollisessa epidemiaepäilyssä antavat infektiolääkärit ja hygieniahoitajat.

Tutkimus -MRSANhO päivitetty 18.12.2023 / JT

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 15.06.2024 klo 00:41.