HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Perinnöllisen sferosytoosin osoitus, verestä

50293 B -Sferos

Tiedustelut

Itä-Suomen laboratoriokeskus, puh 044 717 8746

Yhteyshenkilöt

lääkäri Päivi Helminen-Pacius: paivi.helminenathus.fi / (09) 471 71370 / 050 427 0475 ja lääkäri Sanna Siitonen: sanna.siitonenathus.fi / 050 427 2521

Indikaatiot

Perinnöllisen sferosytoosin osoitus

Näyteastia

3 ml EDTA-vakuumiputki

Näyte

Näytteenottopäivät ovat MA, TI ja KE. Näyte on toimitettava välittömästi laboratorioon ja sen on oltava HUSLAB-talon näytteidenvastaanotossa klo 13 mennessä. Näyte säilyy huoneenlämmössä 28h ja jääkaapissa 2 vrk. Potilasnäyte, jonka mukana toimitetaan 2 kpl värjäämättömiä veren sivelyvalmisteita ja 2 kontrollinäytettä, lähetetään kylmäkuljetuksena seuraavaksi aamuksi ISLABin Kuopion aluelaboratorioon.

Lähetysosoite: ISLAB, Puijo Päivystyslaboratorio/Näytekuljetukset Rakennus 1, 3.krs, G3-käytävä/B3004.1 Puijonlaaksontie 2, 71006 Kuopio.

Menetelmä

Virtaussytometrinen. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tulokset valmiina

Kahden viikon kuluessa

Tulkinta

Tutkimuksesta annetaan lääkärin lausunto. Virtaussytometrisessä sferosytoosi -testissä mitataan eosin-5-maleimidilla (EMA) värjättyjen ehjien punasolujen fluoresenssin intensiteettiä. EMA reagoi punasolun solukalvon Band 3 proteiinin kanssa. Band 3:n puutos tai poikkeavuus voi johtaa vähentyneeseen fluoresenssiin, mikä nähdään punasoluissa perinnöllisessä sferosytoosissa, mutta myös muutamassa muussa harvinaisessa punasolujen solukalvon taudissa. Potilasnäytettä verrataan 6 kontrollinäytteeseen, jolloin pystytään arvioimaan potilaan ja kontrollien EMA-värjäytyvyyden suhdetta, joka on normaalisti yli 0.8. Mikäli virtaussytometrisellä testillä saadaan raja-arvoinen tulos, suositellaan osmoottisen resistenssin tutkimista inkuboidusta näytteestä (1354 E-OsmRInk, tehdään jatkotutkimuksena erityistilanteissa ISLAB:ssa Kuopiossa).

Huomautuksia

Rinnalle tarvitaan ajettavaksi 6 kontrollinäytettä, joista 2 tulisi ottaa lähettävässä laboratoriossa. Lähettävä laboratorio valitsee kaksi EDTA-näytettä, joissa Hb ja punasoluindeksit ovat normaalit.

Tutkimus B -Sferos päivitetty 03.06.2020 / PHP

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 19.09.2020 klo 01:09.