HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
Tutkimuksen Pt-HengPai (6008) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
KLF-yksikkö Meilahti (09) 471 72552
Maksimaalisia hengitystiepaineita mitataan lähinnä hengityslihasten voiman arvioimiseksi (esim. myastenia graviksen yhteydessä). Tutkimuksella saadaan kuva mahdollisesta hengityslihasten heikkoudesta neuromuskulaarisissa sairauksista.
2 tuntia tupakoimatta, 4 tuntia ilman kahvia, teetä, kolajuomia ja muita piristäviä aineita sekä välttäen raskasta ateriaa (ei kuitenkaan ravinnotta) ja 1 vrk ilman alkoholia.
Tutkittava hengittää maksimaalisella lihasvoimalla sisään- ja uloshengityksiä paineanturiin yhdistetyn suukappaleen kautta. Tutkimus kestää noin puoli tuntia.
Sisään- ja uloshengityspaineiden mittaus suoritetaan puhaltamalla ulospäin tai hengittämällä sisäänpäin paineantureita vastaan, jolloin paineet saadaan suupaineina. Suurin sisäänhengityspaine saadaan mitatuksi sisäänvedon lähtiessä RV-tasolta ja suurin uloshengityspaine TLC-tasolla uloshengitettäessä. Maksimaalista painetta pidetään muutaman sekunnin ajan sulkijaläppää vasten hengittämällä, jolloin paineenmittaus tapahtuu.
Sisään- ja uloshengityksen maksimaaliset hengitystiepaineet alenevat neuromuskulaaristen sairauksien yhteydessä, samoin kuin muissa hengityslihasvoimaa alentavissa tiloissa (COPD).
Normaalisti maksimaalinen sisäänhengityspaine on noin 8 kPa ja maksimaalinen uloshengityspaine on 10 kPa. Normaalivaihtelun alarajat ovat vastaavasti noin 4 kPa ja 5 kPa (Karvonen J. Suomen Lääkärilehti 1988;43:3639-3641).
Vastaus sisältää mittaustulokset ja lausunnon.