HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
Tutkimuksen Pt-HSOrt (6011) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
KLF-yksikkö Meilahti (09) 471 72552, KLF-yksikkö Peijas (09) 471 67407, KFI-yksikkö Jorvi (09) 471 82020
Hyperventilaatio-oireyhtymän selvittely ja autonomisen hermoston toiminnan arvioiminen.
Lääkitys: tutkittaessa hyperventilaatiota voi potilas jatkaa normaalia lääkitystään. Jos samalla halutaan diagnostinen arvio autonomisen hermoston reaktioista, tulisi tutkimus tehdä ilman tulokseen oleellisesti vaikuttavaa lääkitystä (esim. beeta-salpaaja).
Nautintoaineet ja ruokailu: 2 tuntia tupakoimatta, 4 tuntia ilman kahvia, teetä, kolajuomia ja muita piristäviä aineita sekä välttäen raskasta ateriaa (ei kuitenkaan ravinnotta) ja 1 vrk ilman alkoholia.
Ensin tutkittava lepää noin 10 minuuttia naamari kasvoilla ja tällöin mitataan verenpaine, rekisteröidään EKG ja seurataan happisaturaatiota. Seuraavaksi tutkittava nousee seisomaan 8 minuutin ajaksi ja mittauksia toistetaan 2 minuutin välein. Potilaan mahdolliset oireet merkitään muistiin. Tutkimuksen kesto on noin 45 minuuttia.
Potilas seisoo ilman tukea 8 minuuttia. Potilaan kasvoilla olevan naamarin kautta mitataan uloshengitysilman virtausta ja analysoidaan happi- ja hiilidioksidipitoisuutta koko tutkimuksen ajan.
Hyperventilaation yhteydessä minuuttiventilaatio (VE; l/min) on suurentunut ja sen määrä vaihtelee. Tyypillisesti myös kertahengitystilavuus vaihtelee tavanomaista enemmän. Hapen ja hiilidioksidin ventilaatioekvivalentit (EQO2 = VE/VO2 ja EQCO2 = VE/VO2) ovat korkeat ja loppu-uloshengityksen hiilidioksidiosuus (FetCO2) on matala. Hyperventilaatioon saattaa liittyä myös sympatikotoninen hemodynaaminen reaktio.
Viitearvot: P. Malmberg ym. Thorax 2000; 55: 295-301
Tulostus ja lausunto: Erillisellä lomakkeella, jossa on lääkärin lausunto ja liitteenä EKG-rekisteröinti.