HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Alaraajavaltimoiden verenkierron mittaus rasituksen yhteydessä

6015 Pt-ABIRas

Tiedustelut

KLF-yksikkö Meilahti (09) 471 72552, KFI-yksikkö Jorvi (09) 471 82020, KLF-yksikkö Hyvinkää (019) 458 72758, Eksoten KFI-yksikkö (05) 352 5467.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Sorjo Mätzke: sorjo.matzkeathus.fi / 050 428 4300 ja lääkäri Päivi Piirilä: paivi.piirilaathus.fi / (09) 471 72663 / 050 427 2145

Indikaatiot

Tutkimuksella pyritään selvittämään, onko potilaalla rasituksessa hemodynaamisesti merkittäviä alaraajojen valtimoverenkierron häiriöitä. Tutkimus on käyttökelpoinen katkokävelypotilaan oireiden syyn tutkimisessa.

Esivalmistelu

Lääkitys: tavanomainen lääkitys.

Nautintoaineet ja ruokailu: 2 tuntia tupakoimatta, 4 tuntia ilman kahvia, teetä, kolajuomia ja muita piristäviä aineita sekä välttäen raskasta ateriaa (ei kuitenkaan ravinnotta) ja 1 vrk ilman alkoholia. Kylmän sään aikana lämmin pukeutuminen on suotavaa.

Suoritus

Tutkittavan käsivarsiin ja nilkkoihin kiinnitetään verenpainemansetit ja sormiin ja varpaisiin valopletysmografia-anturit tai laser-Doppler-anturit ja mitataan systolinen verenpaine samanaikaisesti kaikista raajoista. Mittaukset toistetaan vähintään kolme kertaa. Lisäksi mitataan verenpaineet molempien jalkojen varpaista. Potilaan rintakehälle kiinnitetään EKG-elektrodit ja otetaan lepo-EKG. Ennen kävelymattorasitusta anturit irrotetaan. Kävelyn aikana potilas arvioi mahdollisen kivun sijaintia ja voimakkuutta. Välittömästi kävelyn jälkeen potilas käy makuulle ja valopletysmografia-anturit tai laser-Doppler-anturit kiinnitetään uudelleen ja aloitetaan rasituksen jälkeiset painemittaukset. Tutkimus kestää reilun tunnin.

Menetelmä

Olkavarsi-, nilkka- ja varvaspaineet mitataan painemansettien avulla, jolloin varpaisiin ja sormiin kiinnitetyillä valopletysmografia-antureilla rekisteröidään systoliset verenpaineet. Tuloksista lasketaan nilkka-olkavarsipainesuhde (ankle-brachial-index = ABI) ja varvas-olkavarsipainesuhde (toe-brachial-index = TBI). Potilaasta otetaan lepo-EKG.

Lepopaineiden mittauksen jälkeen potilasta kävelytetään kävelymatolla 2 minuutin ajan 3,2 km/h nopeudella 10o nousukulmalla EKG-seurannassa. Työikäisiä voi tarvittaessa rasittaa pitempääkin ja muuttamalla nopeutta. Rasituksen jälkeen mitataan välittömästi systoliset verenpaineet olkavarsista ja nilkoista.

Tulkinta

>20% nilkkapaineen lasku rasituksen jälkeen on merkitsevä muutos ja viittaa valtimotautiin, samoin valtimotautiin viittaa jos ABI-arvo laskee alle 0,5 ja muutos näkyy vähintään kolmen minuutin ajan.

Huomautuksia

Covid-19-infektion jälkeen tutkimus voidaan tehdä seuraavasti: koronapneumonian jälkeen 2-3kk kuluttua parantumisesta, ylähengitystieinfektion jälkeen (ei pneumoniaa) 14-20 vrk parantumisesta ja oireettomassa tartunnassa 10 vrk positiivisen testituloksen jälkeen.

Tutkimus Pt-ABIRas päivitetty 22.02.2022 / KA

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 28.03.2024 klo 00:41.