HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Alaraajavaltimoiden verenkierron mittaus rasituksen yhteydessä

6015 Pt-ABIRas

Tiedustelut

KLF-yksikkö Meilahti (09) 471 72552, KFI-yksikkö Jorvi (09) 471 82020

Yhteyshenkilöt

lääkäri Sorjo Mätzke: sorjo.matzkeathus.fi / 050 428 4300 ja lääkäri Päivi Piirilä: paivi.piirilaathus.fi / (09) 471 72663 / 050 427 2145

Indikaatiot

Tutkimuksella pyritään selvittämään, onko potilaalla rasituksessa hemodynaamisesti merkittäviä alaraajojen valtimoverenkierron häiriöitä. Tutkimus on käyttökelpoinen katkokävelypotilaan oireiden syyn tutkimisessa.

Esivalmistelu

Lääkitys: tavanomainen lääkitys.

Nautintoaineet ja ruokailu: 2 tuntia tupakoimatta, 4 tuntia ilman kahvia, teetä, kolajuomia ja muita piristäviä aineita sekä välttäen raskasta ateriaa (ei kuitenkaan ravinnotta) ja 1 vrk ilman alkoholia. Kylmän sään aikana lämmin pukeutuminen on suotavaa. Potilaille saatavana erillinen Potilasohje

Suoritus

Tutkittavan käsivarsiin ja nilkkoihin kiinnitetään verenpainemansetit ja sormiin ja varpaisiin valopletysmografia-anturit ja mitataan systolinen verenpaine samanaikaisesti kaikista raajoista. Mittaukset toistetaan vähintään kolme kertaa. Lisäksi mitataan verenpaineet molempien jalkojen isoista varpaista. Potilaan rintakehälle kiinnitetään EKG-elektrodit ja otetaan lepo-EKG. Ennen kävelymattorasitusta valopletysmografia-anturit irroitetaan. Kävelyn aikana potilas arvioi mahdollisen kivun sijaintia ja voimakkuutta. Välittömästi kävelyn jälkeen potilas käy makuulle ja valopletysmografia-anturit kiinnitetään uudelleen ja aloitetaan rasituksen jälkeiset painemittaukset. Tutkimus kestää reilun tunnin.

Menetelmä

Olkavarsi- nilkka- ja varvaspaineet mitataan painemansettien avulla, jolloin varpaisiin ja sormiin kiinnitetyillä valopletysmografia-antureilla rekisteröidään systoliset verenpaineet. Tuloksista lasketaan nilkka- olkavarsipainesuhde (ankle-brachial-index=ABI) ja varvas- olkavarsipainesuhde (toe-brachial-index=TBI). Potilaasta otetaan lepo-EKG.

Lepopaineiden mittauksen jälkeen potilasta kävelytetään kävelymatolla 2 minuutin ajan 3,2 km/h nopeudella 10o nousukulmalla EKG-seurannassa. Rasituksen jälkeen mitataan välittömästi systoliset verenpaineet olkavarsista ja nilkoista.

Tulkinta

>20% nilkkapaineen lasku rasituksen jälkeen on merkitsevä muutos ja viittaa valtimotautiin, samoin valtimotautiin viittaa jos ABI-arvo laskee alle 0,5 ja muutos näkyy vähintään kolmen minuutin ajan.

Tutkimus Pt-ABIRas päivitetty 29.11.2017 / MH

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 20.01.2021 klo 11:31.