HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

S -West Nile Virus, vasta-aineet

6037 S -WNVAb

Osatutkimukset

S -WNVAbG ja S -WNVAbM

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, Virologian ja immunologian erikoistutkimukset, p.050 427 2164

Yhteyshenkilöt

sairaalamikrobiologi Hannimari Kallio-Kokko: hannimari.kallio-kokkoathus.fi / 050 427 0476 ja sairaalamikrobiologi Annemarjut Jääskeläinen: annemarjut.jaaskelainenathus.fi / 0504288017

Lähete

Virustutkimus

Indikaatiot

Epäily West Nile -viruksen aiheuttamasta infektiosta.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

1-2 ml seerumia. Tutkimus on mahdollista tehdä myös likvorista (1-2 ml likvoria, pyyntö Li-WNVAb, KL 6044), jolloin likvorinäytteen rinnalla on välttämätöntä tutkia myös samanaikainen seeruminäyte tulosten merkityksen arviointia varten.

Menetelmä

Tutkimuspaketti. Immunofluoresenssimenetelmä (IF), antigeenina West Nile -virus. Entsyymi-immunologinen menetelmä (EIA). Ensisijaisesti tutkitaan IgG-luokan vasta-aineet (IF) ja tarvittaessa tutkitaan myös IgM-luokan vasta-aineet (EIA).

Tekotiheys

Tarpeen mukaan

Tulkinta

Positiivinen IgM-vasta-ainelöydös yhdessä IgG-positiivisuuden kanssa, tai nelinkertainen titterinnousu I- ja II-näytteen välillä on diagnostinen, korkea IgG-titteri on vahvasti viitteellinen löydös. Vasta-aineita on todettavissa viimeistään viikon kuluttua sairastumisesta. Reaktiivisista näytteistä annetaan lausunto.

Huomautuksia

Sairastumispäivä, matkustus- ja rokotusanamneesi (flavivirusrokotteet) on erittäin tärkeää ilmoittaa tutkimuspyynnön yhteydessä. West Nile -virus kuuluu flaviviruksiin, joiden väliset serologiset ristireaktiot ovat hyvin yleisiä.

Tutkimus S -WNVAb päivitetty 08.04.2024 / AJ

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 22.05.2024 klo 00:42.