HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Kromograniini A, plasmasta, paastotilassa

6041 fP-CgA

Tiedustelut

Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy, asiakaspalvelu, puh. (09) 525 61

Yhteyshenkilöt

lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654

Indikaatiot

Feokromosytooman diagnostiikka. Neuroendokriinistä alkuperää olevan kasvaimen diagnostiikka riippumatta sen hormonituotannosta sekä hoidon seuranta.

Esivalmistelu

Potilaan tulee paastota 8 tuntia ennen näytteenottoa. Hoitava lääkäri antaa potilaalle ohjeet lääkityksen keskeyttämisestä ennen tutkimusta. Suun kautta otettavassa happosalpaajalääkityksessä tulisi pitää 1-2 viikon tauko ennen näytteenottoa. Lääkitystä koskevissa asioissa potilaan tulee tarvittaessa keskustella hoitavan lääkärinsä kanssa.

Näyteastia

Li-hepariiniputki 5 ml

Näyte

Kylmänäytteenotto - ei jäämurskaa. 1 ml (minimi 0.5 ml) plasmaa (EDTA / hepariini). EI GEELIPUTKEEN.

Näytteenottoputki jäähdytetään jääkaappikylmäksi (+2-8 C) esim. kietomalla sen ympärille jäähdytetty geelipussi. Jäämurskaa ei tule käyttää, koska lämpötila laskee jään sulaessa liian matalaksi. Näyteputki pidetään koko ajan kylmänä. Näytteenoton jälkeen putki sekoitetaan ja viedään kylmägeelissä jääkaappiin.

Näyte voidaan sentrifugoida heti, kun se on jääkaappikylmä. Näyte sentrifugoidaan (mielellään kylmässä) putkivalmistajan ohjeiden mukaisesti. Plasma erotetaan kierrekorkilliseen muoviputkeen, johon laitetaan tunnistetarra. Plasma säilyy 3 tuntia jääkaapissa, joten näyte on pakastettava kolmen tunnin sisällä erottamisesta. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna. Lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Radioimmunologinen. Akkreditoitu menetelmä. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

2 x vko

Tulokset valmiina

viikon kuluessa

Viitearvot

Kaikki alle 3 nmol/l

Tulkinta

Kromograniinit ovat eritejyvästen varastoproteiineja, joita esiintyy hermosoluissa ja neuroendokriinisissä solukoissa. Suurentunut kromograniini A:n pitoisuus viittaa neuroendokriiniseen kasvaimeen. Hoidon seurannassa pienenevä tai vakaana pysyvä pitoisuus viittaa hyvään hoitovasteeseen. Karsinoidipotilaalla suuri pitoisuus on merkki huonosta ennusteesta. Kohoava pitoisuus on aihe hoidon tehostamiseen.

Virhelähteet: Somatostatiini ja sen analogit saattavat madaltaa pitoisuutta. Tulkinnassa on otettava lisäksi huomioon, että stressireaktio, atrofinen gastriitti (gastriinistimulaatio) ja happosalpaajalääkitys sekä munuaisten, maksan ja sydämen vajaatoiminta voivat myös nostaa kromograniini A:n pitoisuutta.

Huomautuksia

17.6.19 alkaen tulostaso on 20% aiempaa matalampi. Alihankintalaboratorio vaihtaa tutkimuksen tekopaikan, mutta menetelmä ja viitearvot säilyvät ennallaan. Tulostasomuutos tulee huomioida seurantapotilaiden kohdalla ja suosittelemme tarvittaessa tihennettyä seurantaa uuden tulostason määrittämiseksi.

Tutkimus fP-CgA päivitetty 17.06.2019 / MA

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 10.08.2020 klo 01:11.