HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Kromograniini A, plasmasta, paastotilassa

6041 fP-CgA

Tiedustelut

HUSLAB-talon Erikoiskemian laboratorio, puh. (09) 471 72844 (työpiste) tai kanslia (09) 471 73628.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654 ja kemisti Outi Itkonen: outi.itkonenathus.fi / 050 427 9277

Indikaatiot

Feokromosytooman diagnostiikka. Neuroendokriinistä alkuperää olevan kasvaimen diagnostiikka riippumatta sen hormonituotannosta sekä hoidon seuranta.

Esivalmistelu

Potilaan tulee paastota 8 tuntia ennen näytteenottoa. Paasto suositeltava, ei välttämätön.

Hoitava lääkäri antaa potilaalle ohjeet lääkityksen keskeyttämisestä ennen tutkimusta. Suun kautta otettavassa happosalpaajalääkityksessä tulisi pitää 1-2 viikon tauko ennen näytteenottoa. Lääkitystä koskevissa asioissa potilaan tulee tarvittaessa keskustella hoitavan lääkärinsä kanssa.

Näyteastia

EDTA-putki 5/3 ml

Näyte

EDTA-plasma, 1 ml. Erotus kolmen tunnin sisällä näytteenotosta, jonka jälkeen näyte pakastetaan -20oC ja lähetetään pakastettuna tekopaikkaan.

Menetelmä

Aikaerotteinen immunofluorometria (TRACE, Time Resolved Amplified Cryptate Emission).

Tekotiheys

Kerran viikossa.

Tulokset valmiina

Kahden viikon kuluessa

Viitearvot

Kaikki alle 1.6 nmol/l

Tulkinta

Kromograniinit ovat eritejyvästen varastoproteiineja, joita esiintyy hermosoluissa ja neuroendokriinisissä solukoissa. Suurentunut kromograniini A:n pitoisuus viittaa neuroendokriiniseen kasvaimeen. Hoidon seurannassa pienenevä tai vakaana pysyvä pitoisuus viittaa hyvään hoitovasteeseen. Karsinoidipotilaalla suuri pitoisuus on merkki huonosta ennusteesta. Kohoava pitoisuus on aihe hoidon tehostamiseen.

Virhelähteet: Somatostatiini ja sen analogit saattavat madaltaa pitoisuutta. Tulkinnassa on otettava lisäksi huomioon, että stressireaktio, atrofinen gastriitti (gastriinistimulaatio) ja happosalpaajalääkitys sekä munuaisten, maksan ja sydämen vajaatoiminta voivat myös nostaa kromograniini A:n pitoisuutta.

Viiteväli 9.3.2021 saakka: alle 3 nmol/l

Tutkimus fP-CgA päivitetty 09.11.2022 / MA

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 11.06.2024 klo 00:40.