HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
Tutkimuksen fP-CgA (6041) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
HUSLAB-talon Erikoiskemian laboratorio, puh. (09) 471 72844 (työpiste) tai kanslia (09) 471 73628.
Feokromosytooman diagnostiikka. Neuroendokriinistä alkuperää olevan kasvaimen diagnostiikka riippumatta sen hormonituotannosta sekä hoidon seuranta.
Potilaan tulee paastota 8 tuntia ennen näytteenottoa. Paasto suositeltava, ei välttämätön.
Hoitava lääkäri antaa potilaalle ohjeet lääkityksen keskeyttämisestä ennen tutkimusta. Suun kautta otettavassa happosalpaajalääkityksessä tulisi pitää 1-2 viikon tauko ennen näytteenottoa. Lääkitystä koskevissa asioissa potilaan tulee tarvittaessa keskustella hoitavan lääkärinsä kanssa.
EDTA-putki 5/3 ml
EDTA-plasma, 1 ml. Erotus kolmen tunnin sisällä näytteenotosta, jonka jälkeen näyte pakastetaan -20oC ja lähetetään pakastettuna tekopaikkaan.
Aikaerotteinen immunofluorometria (TRACE, Time Resolved Amplified Cryptate Emission).
Kerran viikossa.
Kahden viikon kuluessa
Kromograniinit ovat eritejyvästen varastoproteiineja, joita esiintyy hermosoluissa ja neuroendokriinisissä solukoissa. Suurentunut kromograniini A:n pitoisuus viittaa neuroendokriiniseen kasvaimeen. Hoidon seurannassa pienenevä tai vakaana pysyvä pitoisuus viittaa hyvään hoitovasteeseen. Karsinoidipotilaalla suuri pitoisuus on merkki huonosta ennusteesta. Kohoava pitoisuus on aihe hoidon tehostamiseen.
Virhelähteet: Somatostatiini ja sen analogit saattavat madaltaa pitoisuutta. Tulkinnassa on otettava lisäksi huomioon, että stressireaktio, atrofinen gastriitti (gastriinistimulaatio) ja happosalpaajalääkitys sekä munuaisten, maksan ja sydämen vajaatoiminta voivat myös nostaa kromograniini A:n pitoisuutta.
Viiteväli 9.3.2021 saakka: alle 3 nmol/l