HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

EKG, pitkäaikaisrekisteröinti (24h), analysointi ja lausunto

6052 Pt-EKG-24A

Tiedustelut

KLF-yksikkö Meilahti (09) 471 72552, KLF-yksikkö Hyvinkää (019) 458 72758.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Hanna Lantto: hanna.lanttoathus.fi / 050 513 0284 ja lääkäri Timo Mustonen: timo.mustonenathus.fi / 050 427 2146

Indikaatiot

Tämä EKG-pitkäaikaisrekisteröintitutkimus on käytössä vain sovituille tilaajayksiköille, katso Huomautuksia-kohta.

Epäselvien huimaus- ja tajuttomuuskohtauksien ja selittämättömien kouristuskohtauksien selvittely, sydämen rytmihäiriöön viittaavat hankalat oireet, rytmi- tai johtumishäiriön lisäselvitys ja hoidon tehon arviointi, tahdistimen toiminnan arviointi, sydänlihasiskemian toteaminen, kuormittuneisuuden arviointi ja erityisryhmien terveystarkastukset. Useimmiten 24 h rekisteröinti riittää tilanteen selvittämiseen. Vakavia tai voimakkaasti häiritseviä oireita selvitettäessä voidaan tutkimus toistaa tai valita suoraan 48 h rekisteröinti.

Esivalmistelu

Hoitava lääkäri päättää potilaan rekisteröinnin aikaisesta lääkityksestä ja mahdollisista lääketauoista. Laitetta ei saa kastella, eli suihkussa, saunassa tai uimassa ei voi käydä taltioinnin aikana. Väljä vaatetuksen yläosa on suositeltava.

Suoritus

Potilaan rintakehälle kiinnitetään kertakäyttöiset elektrodit (5-7 kpl) ihokarvojen poiston ja ihonkäsittelyn jälkeen. Signaalin laatu varmistetaan ja elektrodit sekä kaapelit teipataan iholle. Potilasta neuvotaan laitteen käsittelyssä ja seurantalomakkeen täyttämisessä. Oireita selvitettäessä potilasta pyydetään tekemään niitä aktiviteetteja, joissa oireet ovat arjessa tulleet. Jos elektrodit ovat aiemmin aiheuttaneet ihoärsytystä, käytetään suojavoidetta tai herkän ihon elektrodeja, ja teippauksia vältetään. Jos elektrodit aiheuttavat sietämätöntä ihoärsytystä taltioinnin aikana, voi laitteiston poistaa ennenaikaisesti. Rekisteröintilaite kaapeleineen poistetaan halutun rekisteröintiajan kuluttua kotona ja palautetaan sovitusti. Taltiointi siirretään tietokoneelle ja analysoidaan. Laitteen asennus vie noin 20 minuuttia.

Menetelmä

Elektrodien välityksellä EKG rekisteröidään kannettavaan rekisteröintilaitteeseen. Potilas pitää toimistaan ja tuntemuksistaan päiväkirjaa. Seuranta-ajan EKG analysoidaan erillisellä ohjelmistolla, jolla eritellään mahdolliset lisälyönnit ja niiden laatu, tauot, sykkeen muutokset, taky- tai bradyarytmiat sekä sydämen hapenpuutteen merkit.

Tulkinta

Koulutettu hoitaja analysoi taltioinnin ja oirepäiväkirjan sekä muokkaa raportin ja EKG-näytteet. Tutkimusvastauksena on lääkärin kirjallinen lausunto, tulosteita nauhoituksesta ja päiväkirja sähköisessä potilastietojärjestelmässä.

Huomautuksia

Käytössä olevat pitkäaikais-EKG-tutkimukset:

1279 Pt-EKG-Pa: EKG, pitkäaikaisrekisteröinti (24 h), kytkentä, analysointi ja lausunto.

6017 Pt-EKG-48L: EKG, pitkäaikaisrekisteröinti (48 h), kytkentä, analysointi ja lausunto.

Lisäksi sovituille tilaajayksiköille:

6052 Pt-EKG-24A: EKG, pitkäaikaisrekisteröinti (24 h), analysointi ja lausunto.

6053 Pt-EKG-48A: EKG, pitkäaikaisrekisteröinti (48 h), analysointi ja lausunto.

6016 Pt-EKG-24: EKG, pitkäaikaisrekisteröinti (24 h), kytkentä ja analysointi. Ei sisällä lausuntoa.

8016 Pt-EKG-48: EKG, pitkäaikaisrekisteröinti (48 h), kytkentä ja analysointi. Ei sisällä lausuntoa.

Tutkimus Pt-EKG-24A päivitetty 04.06.2021 / KA

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 13.06.2024 klo 00:41.