HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

B6-Vitamiini, verestä, paastotilassa

6080 fB-B6-Vit

Tiedustelut

VITA Laboratoriot Oy, asiakasneuvonta terveydenhuollon ammattihenkilöille, puh. (09) 22 88 0410, asiakasneuvonta(a)vita.fi

Yhteyshenkilöt

lääkäri Tuukka Helin: tuukka.helinathus.fi / 050 427 9064 ja kemisti Outi Itkonen: outi.itkonenathus.fi / 050 427 9277

Indikaatiot

B6-vitamiinin eli pyridoksaalifosfaatin puutoksen osoittaminen. Mahdollinen B-vitamiinivalmisteiden käyttö on otettava huomioon tulosta arvioitaessa.

Esivalmistelu

Paastonäyte.

Näyteastia

K2-EDTA-putki 5/3 ml

Näyte

2 ml EDTA-kokoverta, lapset vähintään 0.3 ml. Näyte on suojattava valolta.

Näyte säilyy 7 vrk jääkaapissa. Kylmälähetys. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, jolloin lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Nestekromatografinen (HPLC). Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tekotiheys

3 työpäivää

Tulokset valmiina

3 työpäivää

Viitearvot

Kaikki 51 - 183 nmol/l

Tulkinta

B-6-vitamiini (pyridoksaali-5-fosfaatti) on aminohappometabolian koetsyymi. B6-vitamiini osallistuu myös hemin, prostaglandiinien ja glykogeenin metaboliaan sekä elimistön vasta-aineiden ja verisolujen muodostukseen. Matala veren B6-vitamiinipitoisuus yhdistyy kohonneeseen sydän- ja verisuonitautien riskiin.

Vitamiinin vajetta voi esiintyä raskauden ja imetyksen aikana, e-pillereiden käytön tai runsasproteiinisen ruokavalion yhteydessä ja alkoholismissa. Puutos voi tulla esiin neurologisina oireina (mm. ärtymys, masentuneisuus, kouristelu) sekä vaihtelevina iho- ja limakalvo-oireina (kasvojen ihottuma, limakalvoärsytys). Pitkäkestoiseen B6-vitamiinin puutostilaan voi liittyä hemopoieettisen kudoksen toiminnan häiriintyminen (mikrosytäärinen anemia ja leukopenia). Lääkeaineiden, kuten isoniatsidin ja penisilliinin, käyttö voivat aiheuttaa B6-vitamiinin puutosta. B6-vitamiinin puutos voi myös joskus liittyä hyperhomokysteinemiaan.

Tutkimus fB-B6-Vit päivitetty 06.05.2024 / OI

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 23.06.2024 klo 00:41.