HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
Tutkimuksen fB-B6-Vit (6080) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
VITA Laboratoriot Oy, asiakasneuvonta terveydenhuollon ammattihenkilöille, puh. (09) 22 88 0410, asiakasneuvonta(a)vita.fi
B6-vitamiinin eli pyridoksaalifosfaatin puutoksen osoittaminen. Mahdollinen B-vitamiinivalmisteiden käyttö on otettava huomioon tulosta arvioitaessa.
Paastonäyte.
K2-EDTA-putki 5/3 ml
2 ml EDTA-kokoverta, lapset vähintään 0.3 ml. Näyte on suojattava valolta.
Näyte säilyy 7 vrk jääkaapissa. Kylmälähetys. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, jolloin lähetys pakastettuna.
Nestekromatografinen (HPLC). Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.
3 työpäivää
3 työpäivää
B-6-vitamiini (pyridoksaali-5-fosfaatti) on aminohappometabolian koetsyymi. B6-vitamiini osallistuu myös hemin, prostaglandiinien ja glykogeenin metaboliaan sekä elimistön vasta-aineiden ja verisolujen muodostukseen. Matala veren B6-vitamiinipitoisuus yhdistyy kohonneeseen sydän- ja verisuonitautien riskiin.
Vitamiinin vajetta voi esiintyä raskauden ja imetyksen aikana, e-pillereiden käytön tai runsasproteiinisen ruokavalion yhteydessä ja alkoholismissa. Puutos voi tulla esiin neurologisina oireina (mm. ärtymys, masentuneisuus, kouristelu) sekä vaihtelevina iho- ja limakalvo-oireina (kasvojen ihottuma, limakalvoärsytys). Pitkäkestoiseen B6-vitamiinin puutostilaan voi liittyä hemopoieettisen kudoksen toiminnan häiriintyminen (mikrosytäärinen anemia ja leukopenia). Lääkeaineiden, kuten isoniatsidin ja penisilliinin, käyttö voivat aiheuttaa B6-vitamiinin puutosta. B6-vitamiinin puutos voi myös joskus liittyä hyperhomokysteinemiaan.