HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Prolaktiini, makro, seerumista

6083 S -PRLmakr

Osatutkimukset

S -PRL, S -PRLbio ja S -PRLrec

Tiedustelut

HUSLAB Erikoiskemian laboratorio puh.(09) 471 72844

Yhteyshenkilöt

kemisti Niina Tohmola: niina.tohmolaathus.fi / 050 427 1548 ja lääkäri Helene Markkanen: helene.markkanenathus.fi / 050 427 1612

Esivalmistelu

Näyte otetaan mieluimmin klo 10-14 välisenä aikana. Arvot ovat aamulla korkemmat kuin päivällä.

Näyteastia

Seerumiputki 5 ml

Näyte

2 ml seerumia. Lähetys huoneenlämpöisenä, jos perillä vuorokauden kuluessa. Pitempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan.

Menetelmä

Prolaktiini määritetään sekä polyetyleeniglykolilla (PEG) saostetusta että käsittelemättömästä näytteestä ja tuloksista lasketaan saanto, joka suoraan kuvastaa biologisesti aktiivisen prolaktiinin määrää.

Tekotiheys

Kerran viikossa

Tulokset valmiina

Viikon kuluessa.

Tulkinta

Noin 25 % kohonneista S -PRL-arvoista johtuu prolaktiinin ja IgG:n kompleksista eli makroprolaktiinista, joka ei ole biologisesti aktiivista prolaktiinia, mutta tulee mitatuksi immunomäärityksissä. Biologisesti aktiivisen prolaktiinin osuus näytteestä voidaan määrittää S -PRLmakr -tutkimuksella, joka sisältää osatutkimukset S -PRL (sis. biologisesti aktiivinen prolaktiini + makroprolaktiini), S - PRLrec (saanto, tutk. no 8863) ja S -PRLbio (biologisesti aktiivinen prolaktiini, tutk.no 8864). Prolaktiini määritetään sekä PEG:llä saostetusta että käsittelemättömästä näytteestä ja tuloksista lasketaan saanto, joka suoraan kuvastaa biologisesti aktiivisen prolaktiinin määrää. S -PRLmakr vastaus annetaan muodossa:

 S -PRL    (mU/l)
 S -PRLrec (%)
 S -PRLbio (mU/l)

Tutkimus S -PRLmakr päivitetty 01.11.2022 / NT

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 04.12.2022 klo 01:29.