HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Myeliiniin assosioituva glykoproteiini (MAG), vasta-aineet, seerumista

6100 S -MAGAb

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, puh. (09)471 73220

Yhteyshenkilöt

lääkäri Hanna Jarva: hanna.jarvaathus.fi / 050 427 9816 ja lääkäri Anne Toivonen: anne.toivonenathus.fi / 0504408375

Indikaatiot

Periferisten polyneuropatioiden erotusdiagnostiikka.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

1 ml seerumia. Lähetys huoneenlämmössä. Näyte säilyy jääkaapissa viikonlopun yli. Pidempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan.

Menetelmä

Entsyymi-immunomenetelmä (EIA). Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta. Tutkimus tehdään Volkmann und Kollegen- laboratoriossa, Karlsruhe, Saksa (www.laborvolkmann.de).

Tulokset valmiina

Yleensä kolmen viikon aikana

Viitearvot

Kaikki alle 1000 U/ml

Tulkinta

 Viitearvo      <1000 U/ml

Noin 10%:lla polyneuropatiapotilaista todetaan monoklonaalinen gammopatia, tavallisesti IgM kappatyypin M- komponentti. Yleensä kyseessä on stabiili plasmasoluklooni (monoclonal gammopathy of undetermined significance, MGUS), joka tuottaa monoklonaalista vasta-ainetta joka tarttuu in vivo hermoihin ja aiheuttaa hitaasti kehittyvän, symmetrisen , aluksi sensorisen neuropatian. Potilaat ovat usein 40-75 v miehiä. Joskus kyseessä voi olla myös Waldenströmin makroglobulinemia tai myelooma. Useimmiten monoklonaalinen vasta-aine reagoi myeliiniin assosioituvan glykoproteiinin hiilihydraattiosan kanssa. Sama tai ristireagoiva epitooppi (nk. L2/HNK-1 -epitooppi) voi olla myös myeliinitupen P0- proteiinin sekä eräiden periferisen hermoston sulfatoitujen lipidien (SGPG ja SGLPG) sokeriosissa. Joskus vasta-aine reagoi gangliosidien kanssa ja voi aiheuttaa aksonivaurion seurauksena motorisia oireita. MAG-vasta-aineisiin liittyvän periferisen polyneuropatian vuotuiseksi insidenssiksi on arvioitu 1-5 / 10000 aikuista. M-komponentin määrä tai MAG- vasta-aineiden taso ei korreloi potilaiden kliiniseen tilaan .

Tutkimus S -MAGAb päivitetty 20.12.2023 / ILL

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 23.06.2024 klo 00:41.