HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Lihasspesifinen tyrosiinikinaasi, vasta-aineet, seerumista

6101 S -MuSKAb

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, puh. (09)471 73220

Yhteyshenkilöt

lääkäri Hanna Jarva: hanna.jarvaathus.fi / 050 427 9816 ja lääkäri Anne Toivonen: anne.toivonenathus.fi / 0504408375

Indikaatiot

Myasthenia graviksen - erityisesti asetyylikoliinireseptori-vasta-ainenegatiivisen ja taudinkuvaltaan sekä hoitovasteeltaan epätyypillisen taudin - diagnostiikka

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

1 ml seerumia. Lähetys huoneenlämmössä. Näyte säilyy jääkaapissa viikonlopun yli. Pidempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan.

Menetelmä

Radioimmunopresipitaatio. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta. Tutkimus tehdään -laboratoriossa, Karlsruhe, Saksa (www.laborvolkmann.de).

Tulokset valmiina

Yleensä kolmen viikon aikana

Viitearvot

Kaikki alle 0.4 U/ml

Tulkinta

 Viitearvo      <0.4
 Yksikkö        U/ml

Valtaosa myasthenia gravis (MG)-potilaista sairastaa yleistynyttä ja noin 10% silmälihaksiin rajoittunutta myasteniaa. Yleistyneessä taudissa asetyylikoliinireseptori (AChR)-vasta-aineita todetaan n. 80%:lla potilaista. AChR- vasta-ainenegatiivisista potilaista 40-50%:lla on MuSK-vasta -aineita. Silmälihaksiin rajoittuneessa tautimuodossa tai AChR-positiivisessa taudissa ei esiinny MuSK-vasta-aineita. Poikkijuovaisille lihaksille spesifinen reseptorityrosiinikinaasi (MuSK) on lihassolun membraaniproteiini, jonka tehtävää aikuisilla ei tunneta. Useimmat MuSK-positiiviset potilaat ovat naisia. Taudinkuva voi olla epätyypillinen. Lihasheikkous voi olla rajoittunut nielun lihaksiin, niskahartiaseudin lihaksiin tai hengityslihaksiin. Potilaiden hoitovaste koliiniesteraasin estäjille voi olla poikkeava. Tymektomia ei yleensä auta, mutta plasmafereesistä ja immunoterapiasta voi olla apua.

Tutkimus S -MuSKAb päivitetty 20.12.2023 / ILL

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 22.05.2024 klo 00:42.