HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
Tutkimuksen Li-HHV6Nh (6135) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
Virologian ja immunologian osasto, virologian yksikkö, puh. (09) 471 73117
Virustutkimus
Komplisoituneet ja residivoivat kuumekouristukset, erityisesti lasten keskushermostoinfektiot, joita epäillään HHV-6:n aiheuttamiksi, sekä lasten ja immunosuppresiopotilaiden infektiot.
Katso kohta "Näyte" (Weblab Clinicalissa "Näytteen käs.ohjeet")
0.5-1 ml likvoria tiputetaan ilman välivaiheita kuivaan, tehdaspuhtaaseen, kierrekorkilliseen muoviputkeen. Näytteenoton jälkeen putkea ei saa avata eikä näytettä saa kaataa putkesta toiseen. Näyte voidaan lähettää tavallisena postikuljetuksena. Väliaikainen säilytys jääkaappilämpötilassa, pidempi säilytys (>3vrk) pakastettuna , jonka jälkeen näyte on myös lähetettävä pakastettuna. PCR- tutkimusta varten tulee lähettää oma näyteputki.
Mikäli halutaan tutkittavaksi muu, kuin likvor- tai kokoverinäyte (B-HHV6Nh, 6134), tulee ennen näytteen ottamista ottaa yhteys tutkivaan laboratorioon puh. 09- 471 73117. Muiden näytelaatujen tutkimuspyyntö on -HHV6Nh (6136).
Reaaliaikainen polymeraasiketjureaktio (reaaliaikainen PCR).
2-3 kertaa viikossa
Likvorin HHV-6 nukleiinihappomääritys on kvalitatiivinen ja ilmoitettava tulos on muotoa negatiivinen tai positiivinen. Likvorissa ei normaalisti ole todettavissa HHV-6-DNA:ta. Vaikka HHV-6 saattaa persistoida keskushermostossa, DNA:n esiintyminen likvorissa voi viitata HHV-6:n aiheuttamaan keskushermostoinfektioon. HHV-6-DNA:ta saatetaan tavata myös keskushermoston muun infektion ohessa likvorista. DNA:ta on löytynyt erityisesti epätyypillisissä, pitkittyneissä ja toistuvissa kuumekouristuksissa, mutta myös tavanomaisissa alle 3-vuotiaiden kuumekouristuksissa ja muissa nuorten lasten oireiluissa. Kroonisissa neurologisissa taudeissa saatetaan todeta HHV-6-DNA:ta, mutta löydöksen merkitys on epäselvä. Immunosuppressiopotilailla saatetaan todeta HHV-6 -viremia ja DNA-positiivisuus eri kohde-elimissä.