HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Tyroksiini, vapaa, dialyysimenetelmä, seerumista

6160 S -T4-Vdi

Tiedustelut

Synlab Suomi Oy, Ammattilaisneuvonta, puh. 020 734 1550, ammattilaisneuvonta@synlab.fi

Konsultointi: kemisti Marika Havana, marika.havana(at)synlab.fi

Yhteyshenkilöt

lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654 ja kemisti Tea Lamberg: tea.lambergathus.fi / 0404869961

Esivalmistelu

Jos potilaalle on äskettäin tehty isotooppitutkimuksia, pyydetään neuvottelemaan isotooppiosaston kanssa. Tyroksiinihoidon seurannassa näyte tulee ottaa aamulla ennen lääkkeen ottamista. Mikäli potilas on jo ottanut aamuannoksen, tulisi siitä olla kulunut vähintään neljä tuntia.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

1 ml seerumia. Säilytys 2 - 3 vrk jääkaapissa, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, jolloin lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Tasapainodialyysi ja radioimmunologinen määritys dialysaatista. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tekotiheys

Tehdään kerran tai kahdesti viikossa.

Tulokset valmiina

Kolmen viikon kuluessa

Viitearvot

KAIKKI 8 - 21 pmol/l

Tulkinta

Veren proteiinimuutokset,lähinnä sitojaproteiinien (TBG,TBPA,albumiini) pitoisuus- tai affiniteettimuutokset eivät vaikuta T4-Vd-tulokseen. Myöskään heterofiiliset vasta-aineet, autovasta-aineet tai reumafaktori eivät häritse dialyysimenetelmää. Varsinkin kolme viimeksi mainittua aiheuttaa virheellisiä tuloksia monissa T4-V-määrityksissä. Dialyysimenetelmänkään antama tulos ei aina sovi potilaan kliiniseen kuvaan. T4-Vd-pitoisuutta saattavat lisätä hepariinihoito, suuret salisylaattiannokset ja furosemidi, kun taas antikonvulsiiviset lääkkeet, varsinkin fenytoiini ja karbamatsepiini pienentävät tulosta jonkin verran. Vaikeissa ei-kilpirauhasperäisissä taudeissa pitoisuus voi olla kohonnut, mikä osassa tapauksia johtuu vapaiden rasvahappojen pitoisuuden kohoamisesta. T4-Vd- pitoisuus pienenee raskauden loppua kohti, mutta harvoin niin paljon, että arvo olisi viitealueen alapuolella. Näistä seikoista huolimatta S-T4-VD on luotettavin yksittäinen kilpirauhasen toimintakoe.

Huomautuksia

4832 P -T4-V määritysmenetelmä muuttui 28.10.2019 (ei koske Kymenlaakson laboratoriossa tehtäviä tutkimuksia). P -T4-V tulostaso on keskimäärin 30-50% korkeampi S -T4-Vdi nähden.

Tutkimus S -T4-Vdi päivitetty 11.01.2023 / SS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 21.06.2024 klo 00:40.