HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Tyroksiini, vapaa, dialyysimenetelmä, seerumista

6160 S -T4-Vdi

Tiedustelut

Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy, asiakaspalvelu, puh. (09) 525 61

Yhteyshenkilöt

lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654 ja kemisti Titta Salopuro: titta.salopuroathus.fi / 040 486 9961

Esivalmistelu

Jos potilaalle on äskettäin tehty isotooppitutkimuksia, pyydetään neuvottelemaan isotooppiosaston kanssa. Tyroksiinihoidon seurannassa näyte tulee ottaa aamulla ennen lääkkeen ottamista. Mikäli potilas on jo ottanut aamuannoksen, tulisi siitä olla kulunut vähintään neljä tuntia.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

1 ml seerumia. Säilytys 2 - 3 vrk jääkaapissa, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, jolloin lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Tasapainodialyysi ja radioimmunologinen määritys dialysaatista. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tekotiheys

Tehdään kerran viikossa

Tulokset valmiina

Seitsemän päivän kuluessa.

Viitearvot

KAIKKI 8 - 21 pmol/l

Tulkinta

Veren proteiinimuutokset,lähinnä sitojaproteiinien (TBG,TBPA,albumiini) pitoisuus- tai affiniteettimuutokset eivät vaikuta T4-Vd-tulokseen. Myöskään heterofiiliset vasta-aineet, autovasta-aineet tai reumafaktori eivät häritse dialyysimenetelmää. Varsinkin kolme viimeksi mainittua aiheuttaa virheellisiä tuloksia monissa T4-V-määrityksissä. Dialyysimenetelmänkään antama tulos ei aina sovi potilaan kliiniseen kuvaan. T4-Vd-pitoisuutta saattavat lisätä hepariinihoito, suuret salisylaattiannokset ja furosemidi, kun taas antikonvulsiiviset lääkkeet, varsinkin fenytoiini ja karbamatsepiini pienentävät tulosta jonkin verran. Vaikeissa ei-kilpirauhasperäisissä taudeissa pitoisuus voi olla kohonnut, mikä osassa tapauksia johtuu vapaiden rasvahappojen pitoisuuden kohoamisesta. T4-Vd- pitoisuus pienenee raskauden loppua kohti, mutta harvoin niin paljon, että arvo olisi viitealueen alapuolella. Näistä seikoista huolimatta S-T4-VD on luotettavin yksittäinen kilpirauhasen toimintakoe.

Tutkimus S -T4-Vdi päivitetty 12.12.2017 / MA

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 18.10.2019 klo 01:10.