HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Insuliini, reseptori, vasta-aineet

6162 S -InsuRAb

Osatutkimukset

S -InsRAba ja S -InsRAbb

Tiedustelut

VITA Laboratoriot Oy, asiakasneuvonta terveydenhuollon ammattihenkilöille, puh. (09) 22 88 0410, asiakasneuvonta(a)vita.fi

Yhteyshenkilöt

lääkäri Hanna Jarva: hanna.jarvaathus.fi / 050 427 9816 ja lääkäri Anne Toivonen: anne.toivonenathus.fi / 0504408375

Indikaatiot

Epäselvien hyper- ja hypoglykemioiden ja insuliiniresistenssin tarkentava diagnostiikka.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

1 ml seerumia, lapset vähintään 500 µl. Voidaan lähettää huoneenlämmössä, jos näyte perillä saman päivän kuluessa. Muutoin säilytys 2-3 vrk jääkaapissa, pidempiaikainen pakastettuna ja kylmälähetyksenä.

Menetelmä

RIA. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tekotiheys

5 työpäivää.

Tulkinta

Viitevälit: vasta-aineet alfa-ketjua (InsRAba) tai beta-ketjua (InsRAbb) vastaan

   negatiivinen:  alle 10 suhde
   raja-arvoinen: 10 - 15 suhde
   positiivinen:  yli 15  suhde

Insuliinireseptori koostuu kahdesta alfa- ja kahdesta beeta-alayksiköstä. Insuliinipitoisuuden ja insuliinireseptorimäärän välillä vallitsee käänteinen suhde. Tuntemattomasta syystä insuliinireseptoria kohtaan voi muodostua autovasta-aineita, jolloin paastonaikainen insuliinitaso voi vaihdella hyvin matalasta hyvin korkeaan. Reseptorivasta-aineiden estävästä vaikutuksesta johtuen, insuliinipitoisuus on verensokeriarvoihin nähden usein oletettua korkeampi. Insuliinireseptorivasta-aineet voivat olla myös stimuloivia, mikä johtaa hypoglykemiataipumukseen.

Mikäli insuliinireseptorivasta-ainetulos on positiivinen, oireina saattaa esiintyä sekä hypo- että hyperglykemiaa vasta-aineiden stimuloivasta tai inhiboivasta vaikutuksesta riippuen. Vasta-ainepositiivista valtaosa on naisia ja heillä voi olla samanaikaisesti myös muita autoimmuunisairauksia kuten SLE, Sjögrenin syndrooma, primaarinen biliaarinen kirroosi, autoimmuuni trombosytopenia tai Hashimoton tyreoidiitti.

Tutkimus S -InsuRAb päivitetty 26.10.2023 / HJ

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 28.03.2024 klo 00:41.