HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

M. tuberculosis-herkistyneet solut, gammainterferoni, erittävät solut, verestä

6174 B -LyTbIFN

Osatutkimukset

Ly-TbSpotA, Ly-TbSpotB ja Ly-TbSpPPD

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, Mikrobiologian manuaaliset menetelmät, puh. 050 427 2470

Yhteyshenkilöt

lääkäri Hanna Jarva: hanna.jarvaathus.fi / 050 427 9816 ja lääkäri Eliisa Kekäläinen: eliisa.kekalainenathus.fi / 050 427 9344

Lähete

Immunologiset tutkimukset

Indikaatiot

Mycobacterium tuberculosis -infektion/kontaktin osoitus.

M. tuberculosiksen aiheuttamat kliiniset ja subkliiniset infektiot, erityisesti vaikeasti diagnosoitavat ekstrapulmonaaliset muodot (luustopesäkkeet, lymfadeniitti, sekä latentin tuberkuloosi-infektion diagnostiikka), ja varotoimena ennen infektioriskiä lisäävän hoidon aloitusta. Menetelmä soveltuu myös lapsipotilaille.

HUOM! Haponkestävän sauvan värjäys, nukleiinihaponosoitus ja viljely ovat edelleen ensisijaisia menetelmiä kliinisten tuberkuloosi-infektioiden tunnistuksessa.

Näyteastia

Li-hepariiniputki 7/6 ml

Näyte

Näytteenottomäärä, Li-hepariiniputki: Aikuiset ja lapset yli 20 kg: 6 ml Lapset alle 20 kg: 4 ml

Mikäli on tiedossa, että potilas on lymfopeeninen, suositellaan kaksinkertaista näytemäärää.

Li-hepariininäytteenotto-ohjeet: Näytettä EI saa fuugata. Näyte on toimitettava viimeistään 32 h sisällä näytteenotosta HUS Diagnostiikkakeskuksen virologian ja immunologian laboratorioon tiistaina tai torstaina klo 13:00 mennessä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä että tiistain tutkimusta varten näytteen voi ottaa aikaisintaan maanantaina klo 07 ja torstain tutkimusta varten näytteen voi ottaa aikaisintaan keskiviikkona klo 07.

Sormenpääverinäyte ei kelpaa tutkimukseen. Näytettä ei voi ottaa geeliputkeen.

Huom! Näytettä ei voida ottaa arkipyhää edeltävänä päivänä. Näytteen säilytys ja kuljetus huoneenlämpöisenä (18-28oC) on aina varmistettava.

Menetelmä

B -LyTbIFN on immunologinen tutkimusmenetelmä, jolla osoitetaan potilaan verestä M. tuberculosis -antigeeneille herkistyneitä T-lymfosyyttejä.

Tekotiheys

Tiistaisin ja torstaisin

Tulokset valmiina

Tulokset valmistuvat viikon kuluessa.

Tulkinta

Viitearvot:

 Positiivinen (reaktiivinen)	>55	spot/E6 PMBC
 Raja- arvoinen			25-55	spot/E6 PBMC
 Negatiivinen (nonreaktiivinen)	<25	spot/E6 PBMC

Tulokset ilmoitetaan reaktiivisten lymfosyyttien määränä /miljoona veren mononukleaarista solua. Reaktiivisten solujen määrä ilmoitetaan kullekin kolmelle antigeenille erikseen. Antigeeni A on ESAT-6 -peptidiseos, antigeeni B on CFP-10 - peptidiseos ja kontrolliantigeeni on PPD (M. tuberculosis "Purified Protein Derivative" -proteiiniseos, jonka antigeenien pääosa on myös BCG-rokotekannalla). Antigeenit A ja B ovat M. tuberculosikselle spesifisiä. BCG-rokotetuilla PPD-reaktio voi säilyä positiivisena loppuiän. Positiivinen PPD-tulos voi johtua myös M. tuberculosis-kontaktista tai atyyppisen mykobakteerin aiheuttamasta infektiosta.

Vaikeassa tuberkuloosissa tai muussa immunosuppressiotilassa spesifisten peptidiantigeenien antama tulos voi jäädä negatiiviseksi. Harvinaiset M. marinum, M. kansasii ja M. szulgai -infektiot voivat myös antaa positiivisen tuloksen spesifisillä peptideillä.

Potilailla, joilla on lymfopenia, tämä tutkimus on suositeltavampi kuin B -TbIFNg tutkimus. Mikäli potilaalla on tiedossa oleva lymfopenia, on suositeltavaa ottaa isompi määrä verta tutkimukseen samalla pyynnöllä (esim. 2 x 6 ml hepariiniverta), jotta eristyksen jälkeen mononukleaarisia soluja on tarpeeksi testin suorittamista varten. Lymfopeenisten näytteiden tutkimus on silti epävarmaa sen suhteen, saadaanko tutkimukseen tarpeeksi lymfosyyttejä.

B -LyTbIFN-tutkimuksen yhtenä indikaationa on atyyppisten mykobakteerien aiheuttama lasten kaulan alueen lymfadeniitti. B-LyTbIFN-tutkimusta voidaan käyttää lymfadeniittidiagnostiikan tukena niillä lapsilla, jotka eivät ole saaneet BCG-rokotusta. Negatiivinen tulos käytännössä poissulkee atyyppisen mykobakteerin lymfadeniitin aiheuttajana.

Huomautuksia

Tbc-reaktiivisista tuloksista annetaan lausunto. Tutkimusta pyydettäessä on syytä ilmoittaa pyynnön aihe.

.

Tutkimus B -LyTbIFN päivitetty 08.03.2024 / HJ

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 28.03.2024 klo 00:41.