HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

M. tuberculosis-herkistyneet solut, gammainterferoni, erittävät solut, verestä

6174 B -LyTbIFN

Osatutkimukset

Ly-TbSpotA, Ly-TbSpotB ja Ly-TbSpPPD

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, Infektioserologia-työpiste, puh. 050 427 2470

Yhteyshenkilöt

lääkäri Hanna Jarva: hanna.jarvaathus.fi / 050 427 9816 ja sairaalamikrobiologi Annemarjut Jääskeläinen: annemarjut.jaaskelainenathus.fi / 0504288017

Lähete

Immunologiset tutkimukset

Indikaatiot

Mycobacterium tuberculosis -infektion/kontaktin osoitus.

Mtb aiheuttamat kliiniset ja subkliiniset infektiot, erityisesti vaikeasti diagnosoitavat ekstrapulmonaaliset muodot (luustopesäkkeet, lymfadeniitti, sekä latentin tuberkuloosi-infektion diagnostiikka), ja varotoimena ennen infektioriskiä lisäävän hoidon aloitusta. Menetelmä soveltuu myös lapsipotilaille.

HUOM! Haponkestävän sauvan värjäys, nukleiinihaponosoitus ja viljely ovat edelleen ensisijaisia menetelmiä kliinisten tuberkuloosi-infektioiden tunnistuksessa.

Näyteastia

Li-hepariiniputki 7/6 ml

Näyte

Näytteenottomäärä, Li-hepariiniputket: Aikuiset ja lapset yli 20 kg: 6 ml Lapset alle 20 kg: 4 ml

Li-hepariininäytteenotto-ohjeet: Näytettä EI saa fuugata. Näyte on toimitettava viimeistään 32 h sisällä näytteenotosta HUSLABin virologian ja immunologian laboratorioon tiistaisin tai torstaisin klo 13:00 mennessä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä että näyte saa olla enintään 32h vanha näytteenotosta klo13 mennessä ti ja to-päivinä. Huom! Näytettä ei voida ottaa arkipyhää edeltävänä päivänä ja näytteen säilytys ja kuljetus huoneenlämpöisenä (18-28oC) on aina varmistettava.

Menetelmä

Mikrobiologinen menetelmä. B -LyTbIFN on immunologinen tutkimusmenetelmä, jolla osoitetaan potilaan verestä M. tuberculosis antigeeneille herkistyneitä T-lymfosyyttejä. Eristettyjä mononukleaarisia valkosoluja stimuloidaan M. tuberculosis-bakteerille ominaisilla peptideillä 24 tuntia. Jos näytteessä on peptideille herkistyneitä efektori-T-lymfosyyttejä, ne aktivoituvat ja tuottavat interferoni gammaa (IFNg). Eritetty IFNg osoitetaan monoklonaalisilla vasta-aineilla, joista toinen on kiinnitetty mikrotitterilevyn membraaniin ja toinen, entsyymillä leimattu, reagoi substraatin kanssa muodostaen värillisiä täpliä (spotteja). Reaktiivisten solujen määrä lasketaan.

Tekotiheys

VAIN tiistaisin ja torstaisin

Tulokset valmiina

Tulos on valmiina seuraavana päivänä.

Tulkinta

Viitearvot:

 Positiivinen (reaktiivinen)	>55	spot/E6 lymfos.
 Raja- arvoinen			25-55	spot/E6 lymfos.
 Negatiivinen (nonreaktiivinen)	<25	spot/E6 lymfos.

Tulokset ilmoitetaan reaktiivisten lymfosyyttien määränä /E6 veren lymfosyyttiä, kullekin 3 antigeenille erikseen. Antigeeni A on ESAT-6 -peptidiseos, antigeeni B on CFP-10 - peptidiseos ja kontrolliantigeeni on PPD (M. tuberculosis "Purified Protein Derivative" -proteiiniseos, jonka antigeenien pääosa on läsnä myös BCG-rokotekannalla). Lisäksi stimuloidaan kontrollimitogeenilla (PHA). Positiivinen PPD-tulos voi seurata M. tuberculosis- kontaktista, BCG-rokotuksesta tai atyyppisen mykobakteerin aiheuttamasta infektiosta. PPD- antigeenin negatiivinen tulos liittyy useimmiten rokottamattomuuteen.

Vaikeassa tuberkuloosissa tai muussa immunosupressiotilassa spesifisten peptidiantigeenien antama tulos voi jäädä negatiiviseksi. Harvinaiset M. marinum, M. kansasii ja M. szulgai -infektiot voivat myös antaa positiivisen tuloksen spesifisillä peptideillä. Tulokseen liittyy lausunto.

Lymfopeniapotilailla tämä tutkimus on suositeltavampi kuin B -TbIFNg tutkimus. Lymfopenisten näytteiden tutkimus on silti epävarmaa sen suhteen, saadaanko tutkimukseen tarpeeksi lymfosyyttejä. Tähän otetaan kantaa lausunnossa.

B -LyTbIFN-tutkimuksen uutena indikaationa on atyyppisten mykobakteerien aiheuttama lasten kaulan alueen lymfadeniitti. Tutkimus sopii lapsille, jotka eivät ole saaneet BCG-rokotusta. Tutkimuksella voidaan poissulkea M. tuberculosis lymfadeniitin aiheuttajana. Positiivinen PPD-reaktio ( > 25 spottia/10E6 lymfosyyttiä) viittaa siihen, että kyseessä on atyyppisen mykobakteerin aiheuttama tulehdus. Katso Kontturi et al.: Elispot IGRA with PPD stimulation for diagnosing nontuberculous mycobacterial cervical lympadenitis. Pediatr Infect Dis J. 2015 Nov 18. (Epub ahead of print).

Huomautuksia

Tutkimukseen annetaan lausunto. Tutkimusta pyydettäessä on syytä ilmoittaa pyynnön aihe.

Tutkimuksessa tarvitaan eläviä lymfosyyttejä. Lämpötilan noustessa tai alittaessa huonelämpötilan näytteiden kelpoisuus tutkimukseen heikkenee merkittävästi. Tästä syystä näyte on aina säilytettävä ja kuljetettava huoneenlämpöisenä (18-28oC).

Arkipyhiä edeltävänä päivänä ei voi ottaa näytettä.

Tutkimus B -LyTbIFN päivitetty 07.06.2019 / AJ

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 18.10.2019 klo 01:10.