HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

M. tuberculosis-herkistyneet solut, gammainterferoni, erittävät solut, verestä

6174 B -LyTbIFN

Osatutkimukset

Ly-TbSpotA, Ly-TbSpotB ja Ly-TbSpPPD

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, Mikrobiologian manuaaliset menetelmät, puh. 050 427 2470

Yhteyshenkilöt

lääkäri Hanna Jarva: hanna.jarvaathus.fi / 050 427 9816 ja lääkäri Eliisa Kekäläinen: eliisa.kekalainenathus.fi / 050 427 9344

Lähete

Immunologiset tutkimukset

Indikaatiot

Mycobacterium tuberculosis -infektion/kontaktin osoitus.

Mtb aiheuttamat kliiniset ja subkliiniset infektiot, erityisesti vaikeasti diagnosoitavat ekstrapulmonaaliset muodot (luustopesäkkeet, lymfadeniitti, sekä latentin tuberkuloosi-infektion diagnostiikka), ja varotoimena ennen infektioriskiä lisäävän hoidon aloitusta. Menetelmä soveltuu myös lapsipotilaille.

HUOM! Haponkestävän sauvan värjäys, nukleiinihaponosoitus ja viljely ovat edelleen ensisijaisia menetelmiä kliinisten tuberkuloosi-infektioiden tunnistuksessa.

Näyteastia

Li-hepariiniputki 7/6 ml

Näyte

Näytteenottomäärä, Li-hepariiniputki: Aikuiset ja lapset yli 20 kg: 6 ml Lapset alle 20 kg: 4 ml

Li-hepariininäytteenotto-ohjeet: Näytettä EI saa fuugata. Näyte on toimitettava viimeistään 32 h sisällä näytteenotosta HUSLABin virologian ja immunologian laboratorioon tiistaina tai torstaina klo 13:00 mennessä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä että tiistain tutkimusta varten näytteen voi ottaa aikaisintaan maanantaina klo 07 ja torstain tutkimusta varten näytteen voi ottaa aikaisintaan keskiviikkona klo 07.

Sormenpääverinäyte ei kelpaa tutkimukseen. Näytettä ei voi ottaa geeliputkeen.

Huom! Näytettä ei voida ottaa arkipyhää edeltävänä päivänä. Näytteen säilytys ja kuljetus huoneenlämpöisenä (18-28oC) on aina varmistettava.

Menetelmä

B -LyTbIFN on immunologinen tutkimusmenetelmä, jolla osoitetaan potilaan verestä M. tuberculosis antigeeneille herkistyneitä T-lymfosyyttejä. Eristettyjä mononukleaarisia valkosoluja stimuloidaan M. tuberculosis-bakteerille ominaisilla peptideillä 24 tuntia. Jos näytteessä on peptideille herkistyneitä efektori-T-lymfosyyttejä, ne aktivoituvat ja tuottavat interferoni gammaa (IFNg). Eritetty IFNg osoitetaan monoklonaalisilla vasta-aineilla, joista toinen on kiinnitetty mikrotitterilevyn membraaniin ja toinen, entsyymillä leimattu, reagoi substraatin kanssa muodostaen värillisiä täpliä (spotteja). Reaktiivisten solujen määrä lasketaan.

Tekotiheys

Tiistaisin ja torstaisin

Tulokset valmiina

Tulokset valmistuvat viikon kuluessa.

Tulkinta

Viitearvot:

 Positiivinen (reaktiivinen)	>55	spot/E6 lymfos.
 Raja- arvoinen			25-55	spot/E6 lymfos.
 Negatiivinen (nonreaktiivinen)	<25	spot/E6 lymfos.

Tulokset ilmoitetaan reaktiivisten lymfosyyttien määränä /E6 veren lymfosyyttiä, kullekin 3 antigeenille erikseen. Antigeeni A on ESAT-6 -peptidiseos, antigeeni B on CFP-10 - peptidiseos ja kontrolliantigeeni on PPD (M. tuberculosis "Purified Protein Derivative" -proteiiniseos, jonka antigeenien pääosa on myös BCG-rokotekannalla). Positiivinen PPD-tulos voi johtua M. tuberculosis- kontaktista, BCG-rokotuksesta tai atyyppisen mykobakteerin aiheuttamasta infektiosta.

Vaikeassa tuberkuloosissa tai muussa immunosupressiotilassa spesifisten peptidiantigeenien antama tulos voi jäädä negatiiviseksi. Harvinaiset M. marinum, M. kansasii ja M. szulgai -infektiot voivat myös antaa positiivisen tuloksen spesifisillä peptideillä. Tulokseen liittyy lausunto.

Lymfopeniapotilailla tämä tutkimus on suositeltavampi kuin B -TbIFNg tutkimus. Lymfopenisten näytteiden tutkimus on silti epävarmaa sen suhteen, saadaanko tutkimukseen tarpeeksi lymfosyyttejä. Tähän otetaan kantaa lausunnossa.

B -LyTbIFN-tutkimuksen yhtenä indikaationa on atyyppisten mykobakteerien aiheuttama lasten kaulan alueen lymfadeniitti. B-LyTbIFN-tutkimusta voidaan käyttää lymfadeniittitutkimuksissa apuna lapsilla, jotka eivät ole saaneet BCG-rokotusta. Negatiivinen tulos käytännössä poissulkee M. tuberculosis lymfadeniitin aiheuttajana.

Huomautuksia

Tutkimukseen annetaan lausunto. Tutkimusta pyydettäessä on syytä ilmoittaa pyynnön aihe.

Tutkimuksessa tarvitaan eläviä lymfosyyttejä. Lämpötilan noustessa tai alittaessa huonelämpötilan näytteiden kelpoisuus tutkimukseen heikkenee merkittävästi. Tästä syystä näyte on aina säilytettävä ja kuljetettava huoneenlämpöisenä (18-28oC).

Arkipyhiä edeltävänä päivänä ei voi ottaa näytettä.

Tutkimus B -LyTbIFN päivitetty 26.09.2023 / HJ

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 08.12.2023 klo 00:43.