HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Mycoplasma genitalium, herkkyysmääritys

6196 -MygeHe

Tiedustelut

Virologian ja immunologian osasto, virologian yksikkö, puh. (09) 471 73117.

Yhteyshenkilöt

sairaalamikrobiologi Pia Jokela: pia.jokelaathus.fi / 040 486 5529 ja lääkäri Mirja Puolakkainen: mirja.puolakkainenathus.fi / 050 551 2006

Indikaatiot

Huono kliininen vaste Mycoplasma genitalium -infektion lääkehoidolle (atsitromysiini).

Näyteastia

Katso kohta "Näyte" (Weblab Clinicalissa "Näytteen käs.ohjeet")

Näyte

Näytteet otetaan laboratoriossa käyttäen "Aptima Unisex Swab Specimen Collection Kit" -näytteenottovälineitä välttäen limaa, märkää ja eritteitä. Tarvittaessa nämä on syytä poistaa steriilillä pumpulitikulla (punainen suojus) ennen varsinaista näytteenottoa (vihreä suojus). Näytteenoton jälkeen näytteenottotikku (vihreä suojus) laitetaan "Aptima Swab Specimen" - kuljetusputkeen, joka suljetaan heti korkilla. Pumpulitikkua (punainen suojus) ei saa laittaa Aptima Swab Specimen kuljetusputkeen.

Menetelmä

Pyrosekvensointi. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta. Alihankintalaboratorio: Yhtyneet Medix laboratoriot

Tekotiheys

Tarvittaessa.

Yleistä

Klamydiainfektion hoitoon tavallisimmin käytetty atsitromysiini parantaa usein myös uretriittia ja servisiittiä aiheuttavan Mycoplasma genitalium -infektion. Viime vuosina on esiintynyt atsitromysiinille resistenttiä M . genitaliumia.

Tulkinta

Resistenssimäärityksen tulos kertoo, onko kanta herkkä atsitromysiinille.

Huomautuksia

Tutkimus edellyttää Mycoplasma genitaliumin osoittamista samanaikaisesti otetusta näytteestä -MygeNhO tai U -MygeNho -tutkimuksessa. Mikäli -MygeNhO- tai U -MygeNhO -tutkimuksen tulos on negatiivinen, ei herkkyysmääritystä tehdä.

Tutkimus -MygeHe päivitetty 20.12.2019 / PJ

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 22.09.2020 klo 01:10.