HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
Tutkimuksen S -LeuXCDC (6228) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
SPR Veripalvelun näyteinfo puh. 029 300 1414 tai kudossopeutuvuustutkimukset puh.029 300 1796.
SPRV Elinsiirtotutkimukset HLA
Elävältä luovuttajalta munuaissiirtoa odottava potilas. Luovuttajaa kohtaan esiintyvien leukosyyttivasta-aineiden tutkiminen.
Katso kohta "Näyte" (Weblab Clinicalissa "Näytteen käs.ohjeet")
Näyte: Potilaasta 10 ml seerumiputki tai 2 ml seerumia. Kudoksen luovuttajasta 3 x 7 ml sitraattiverta (mieluiten Na -sitraatti- tai ACD-putki). Näyte ei saa jäätyä.
HUOM! Omaisluovuttajalta otettava sitraattiverinäyte on oltava tuore (<24 tuntia vanha) ristikokeen tekohetkellä, minkä vuoksi omaisluovuttajan sitraattiverinäyte on otettava tutkimusta edeltävänä arkipäivänä iltapäivällä ja toimitettava saman päivän aikana Veripalveluun (näytteen on oltava seuraavana aamuna Veripalvelussa). Potilaan seeruminäytteen oltava alle 2 viikkoa vanha tutkimuksen tekohetkellä.
Lähete: Kudossopeutuvuustutkimukset/Leukosyyttien sopivuuskoe, http://www.veripalvelu.fi/www/2854
Lähettäminen: Katso yleiset lähetysohjeet, http://www.veripalvelu.fi/www/3219. Näytteet toimitetaan kokoverenä huoneenlämmössä. Pakkasella kuljetuslämpötila pitää varmistaa asianmukaisella pakkaamisella (esim. lämpöpakkauksen avulla). Kiireellinen näyte lähetetään NVO:n/ automaation päivystäjän toimesta SPR:ään.
Vasta-ainevälitteinen sytotoksisuustesti.
Viikon kuluessa. Jos tulokset halutaan kiireellisenä, se voidaan tehdä päivystyksenä, mutta siitä on sovittava erikseen laboratorion kanssa.
Leukosyyttien sopivuuskokeella tutkitaan, onko potilaalla vasta-aineita kudoksen luovuttajaa kohtaan. Negatiivinen sopivuuskoe on yleensä munuaissiirron edellytys. Leukosyyttien sopivuuskokeen yhteydessä tutkitaan myös leukosyytti- eli valkosoluvasta-aineet.
Jos potilas on saanut hoidoksi anti-CD3-, OKT3- tai anti- CD20- (rituximabi) vasta- ainetta, on siitä mainittava lähetteessä, koska kyseiset lääkkeet voivat aiheuttaa vääriä positiivisia tuloksia vasta-ainetutkimuksissa ja ristikokeissa.