HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Melatoniini, syljestä, syljestä

6267 Sa-Melat

Tiedustelut

Synlab Suomi Oy, Ammattilaisneuvonta, puh. 020 734 1550, ammattilaisneuvonta@synlab.fi

Yhteyshenkilöt

lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654 ja kemisti Annukka Paju: annukka.pajuathus.fi / 050 427 4995

Indikaatiot

Unihäiriön selvittely

Esivalmistelu

Näytteenotto tulisi tapahtua hämärässä valaistuksessa, koska valo estää melatoniinin eritystä.

Vuorokausi ennen näytteenottoa ei pidä käyttää suuhuuhteita. Verinen sylkinäyte (verenvuoto ikenisssä) voi häiritä määritystä. Vältä hampaiden pesua 30 min ennen sylkinäytteen keräystä.

Suoritus

Sylkinäyte kerätään klo 2 yöllä hämärässä valaistuksessa.

Huuhtele suu puhtaalla vedellä ennen näytteenotttoa.

Avaa Salivette-putki, sisällä näkyy vanupallo. Laita pallo suuhun ja pidä sitä siellä vähintään 1 minuutin ajan tai niin kauan, että tukko tuntuu vettyneeltä ja se ei enää ime sylkeä. Ylimääräinen sylki on nieltävä.

Laita märkä pallo käsin koskematta takaisin putkeen.

Mikäli halutaan selvittää tarkemmin melatoniinin eritystä päivä-illan aikana, näytteitä voi kerätä päivällä, illalla ja yöllä puolen yön jälkeen (klo 2). Jokaiselle näytteelle pitää tehdä erillinen pyyntö ja merkitä näytteeseen sen näytteenottoaika selvästi.

Näyteastia

Katso kohta "Näyte" (Weblab Clinicalissa "Näytteen käs.ohjeet")

Näyte

Sylkinäyte otetaan Salivette-putkeen, jota saa tilattua esim. HUSLAB-talon näytteiden vastaanotosta sähköpostilla: huslabnvo(at)hus.fi

Salivette-putkeen otettu näyte säilyy 7 vrk jääkaappilämpötilassa (2-8 C), pidempiaikainen säilytys pakastettuna (-20 C). Sylkinäytteen pakastuksessa tulee huomioida se, että näyte tulee sentrifugoida ennen pakastusta. Näyte voidaan säilyttää lyhyitä jaksoja 1-2 vrk huoneenlämmössä.

Näyte lähetetään viileässä (2-14 C) HUSLAB-talosta SYNLABiin (Tallinna) keltamustaraidallisissa kuljetuslaatikoissa, joissa SYNLABin lähetystunnus.

Menetelmä

Entsyymi-immunologinen. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tulokset valmiina

2-3 viikon kuluessa

Yleistä

Melatoniinin käpyrauhassolujen aivoissa tuottama hormoni jonka luonnollinen eritys alkaa ennen nukkumaanmenoa hämärässä valaistuksessa (dim light melatonin onset, DLMO). Melatoniini pitoisuus veressä ja syljessä on korkeimmillaan noin klo 2 yöllä. Melatoniinin eritys estyy valon vaikutuksesta ja on päiväsaikaan vaikeasti osoitettavissa.

Tulkinta

Viitervot:

Noin klo 2 >10 pg/ml.

Noin klo 20 <5 pg/ml.

Noin klo 22 >10 pg/ml.

Noin klo 24 >15 pg/ml.

Poikkeava tulos osoittaa vuorokausirytmin häiriintymistä ja sillä voidaan ennakoida mahdollisen melatoniini- tai kirkasvalohoidon ajoitusta.

Huomautuksia

Viitearvot muuttuneet 3.3.2020.

Tutkimus Sa-Melat päivitetty 05.09.2022 / AP

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 15.06.2024 klo 00:41.