HUS-Kuvantaminen, tutkimusohjekirja

Tutkimusohjekirjan etusivu

Sydämen kattava rakenteellinen ja toiminnallinen ultraäänitutkimus (FM1EE) Pt-SydänUÄ

6272 Pt-SydänUÄ

Tiedustelut

KLF-yksikkö Hyvinkää (019) 458 72758, KFI-yksikkö Jorvi (09) 471 82020, KLF-yksikkö Meilahti (09) 471 72552

Yhteyshenkilöt

lääkäri Vesa Järvinen: vesa.jarvinenathus.fi / (019) 458 72750 ja lääkäri Heli Räty: heli.ratyathus.fi / (019) 458 72751

Indikaatiot

Tutkimuksella selvitetään sydämen rakenteita ja sydänlihaksen ja läppien toimintaa. Tutkimukselle ei ole ikärajoituksia.

Esivalmistelu

Esivalmisteluja tutkimukseen ei ole. Tutkimuspäivänä voi syödä ja juoda sekä ottaa lääkkeet normaalisti.

Suoritus

Tutkimus tehdään rintakehältä, ylävatsalta ja/tai soliskuopasta ultraäänianturin avulla. Tutkimus on kajomaton ja kivuton. Tutkimus kestää noin 30-45 minuuttia.

Menetelmä

Sydämen sijainti lähellä rintakehää mahdollistaa sen kuvantamisen ultraäänen avulla. Doppler-tekniikan avulla voidaan mitata veren virtauksia sydämen läpistä ja suurista suonista.

Tulokset valmiina

Seuraavana työpäivänä.

Yleistä

Tutkimus suoritetaan potilaan ollessa makuuasennossa ainakin osittain vasemmalle kyljelle kääntyneenä. Sydämen toimintaa tarkastellaan useista eri projektioista, joista yleisimmät ovat parasternaalinen, apikaalinen ja epigastrinen/subkostaalinen. Myös jugulaarista projektioita käytetään, erityisesti arvioitaessa aortan kaarta. Sydämen ultraäänitutkimuksessa pyritään mittaamaan sydämen eri osien poikkimitat, arvioidaan seinämien rakenne, liike ja paksuus, arvioidaan kaikkien sydänläppien rakenne ja toiminta sekä mitataan mahdolliset oikovirtaukset, ahtaumat tai vuodot. Lisäksi arvioidaan vasemman kammion supistumista ja relaksaatiota sekä oikean kammion toimintaa. Tarvittaessa voidaan etsiä mahdollisia embolialähteitä kuten sydämen sisäisiä kasvaimia, trombeja tai läppävegetaatioita.

Tulkinta

Tulkinnan suorittaa tutkimuksen tehnyt ultraäänihoitaja tai -lääkäri. Tulkinta sisältää taltioidut ultraäänikuvasarjat, mittaustulokset ja itse lausunnon. Tulkinnassa otetaan huomioon tutkittavan ikä ja koko ja pyritään antamaan vastaus lähetteessä kysyttyyn ongelmaan.

Huomautuksia

Koska ultraäänellä ei voi kuvata ilman läpi, voi emfyseemaan liittyvä keuhkojen ilmatäyteisyys haitata tutkimusta merkittävästi. Myös muut potilaaseen liittyvät seikat kuten obesiteetti voivat haitata ratkaisevasti näkyvyyttä. Lisäksi potilaan tulisi kyetä makaamaan paikallaan ainakin osittain vasemmalla kyljellään täyden näkyvyyden saamiseksi. Tutkittaessa pieniä lapsia tarvitaan usein vanhemman tai tutun hoitajan apua rauhallisen tutkimustilanteen luomisessa.

Tutkimus Pt-SydänUÄ päivitetty 25.08.2016 / MA

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 16.07.2020 klo 16:13.