HUS-Kuvantaminen, tutkimusohjekirja

Tutkimusohjekirjan etusivu

Elektroenkefalografia (EEG), unideprivaatio, vaativa

6276 Pt-EEG-Ud2

Tiedustelut

KNF-osastot: Uusi lastensairaala (09) 471 80500, Jorvin sairaala (09) 471 82010, Hyvinkään (019) 4587 2747, Peijas (09) 67407, Lohjan ja Länsi-Uudenmaan sairaalat (019) 380 1330.

Indikaatiot

Uni-EEG:llä selvitetään aivojen sähköisen toiminnan häiriöitä. Tärkeimmät käyttöaiheet ovat kohtauksellisten oireiden selvittely sekä epilepsiaepäily. Tutkimus tilataan Weblab-järjestelmästä tai paikallisesta potilas- tai laboratoriotietojärjestelmästä. HUOM! Päivystykselliset EEG-tutkimukset tilataan lapsille koodilla Pt-EEG-Ud3 (6277).

Esivalmistelu

Hiusten tulee olla puhtaat ja kuivat, hiustenmuotoilutuotteita ei saa käyttää. Tutkimuksessa käytetään elektrodipastaa, jota ei välttämättä saada kokonaan pois ilman hiusten pesua, mihin ei osastolla ole mahdollisuutta. Tutkimuksessa ei yleensä pyritä aikaan samaan kohtausta, joten potilaan säännölliseen lääkitykseen ei tarvitse tehdä muutoksia. Keskushermostoon vaikuttavien tarvittaessa käytettävien lääkkeiden käyttöä olisi hyvä välttää mikäli mahdollista (esim. edeltävien kolmen vuorokauden ajan). Tavallisesta poikkeavaa kahvin, kolajuomien, teen ja energiajuomien juomista kannattaa välttää erityisesti 2 tunnin ajan ennen tutkimuksen alkua.

Lapsella tulee olla aina saattaja mukana. Tutkimushuoneessa saa olla lapsen lisäksi vain yksi saattaja. Sisaruksille tulee järjestää hoitopaikka tutkimuksen ajaksi. Lasta valvotetaan tutkimusta edeltävästi riittävästi (vanhemman arvion mukaan), jotta hän nukahtaa tutkimuksen aikana. On erittäin tärkeää, että lapsi ei nukahda matkalla tutkimukseen.

Viitteelliset valvotusajat: - Alle 1-vuotiaat: hereillä 3 tuntia ennen tutkimusta - 1-5v: nukkumaan normaaliin nukkumaanmenoaikaan, herätys 2 tuntia aikaisemmin kuin normaalisti - 6-12v: nukkumaan 2 t normaalia nukkumaanmenoaikaa myöhemmin, herätys klo 5 - 13-17v: nukkumaan 2 t normaalia nukkumaanmenoaikaa myöhemmin, herätys klo 4 (moottoriajoneuvon kuljettamista kannattaa tutkimuspäivänä välttää valvomisen aiheuttaman väsymyksen takia.)

Menetelmä

Tutkimus tehdään yleensä lapsen ollessa makuuasennossa. EEG:tä mitataan elektrodimyssyn avulla pään iholta. EEG:n lisäksi mitataan silmänliikkeitä ja EKG:ta ihon pinnalta. Valveessa aivosähkötoiminnan reaktiivisuutta tutkitaan käyttämällä aktivaatioina silmien avaamista ja sulkemista, vilkkuvaloa sekä hyperventilaatiota. Uni-EEG-tutkimuksessa rekisteröidään valvetta ja unta. Tarvittaessa annetaan lapselle nukahtamista edesauttavaa melatoniinia, jonka jälkeen lapsi saattaa vaatia tavanomaista tarkempaa seurantaa väsymyksen takia. Tutkimuskäynti kestää yleensä noin 1,5-2 tuntia. Tutkimus on vaaraton.

Yleistä

Lähettävä yksikkö tilaa potilaalle tulkin.

Tulkinta

EEG:n tulkitsee KNF-lääkäri ja tutkimuksesta tulee lausunto Weblab -järjestelmään liitteineen. Lisäksi lausunto voi olla luettavissa paikallisissa potilas- tai laboratoriotietojärjestelmissä.

Tutkimus Pt-EEG-Ud2 päivitetty 22.05.2020 / KHS

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 05.06.2020 klo 01:09.