HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

EEG vastasyntyneet tai lapset, päivystys

6277 Pt-EEG-Ud3

Tiedustelut

KNF-osastot: Uusi lastensairaala (09) 471 80500, Jorvin sairaala (09) 471 82010, Hyvinkään sairaala (019) 4587 2747, Lohjan ja Länsi-Uudenmaan sairaalat (019) 380 1330, Kymenlaakson keskussairaala p.044 223 1816, Etelä-Karjalan keskussairaala p. 040 169 9274.

Yhteyshenkilöt

erikoislääkäri Leena Lauronen: leena.lauronenathus.fi / 050-4272119

Indikaatiot

Tätä tutkimuskoodia käytetään päivystys-EEG:n tilaamiseen lapsille ja kaikkiin vastasyntyneiden tutkimuksiin. EEG-tutkimuksella pyritään selvittämään akuutteja ja kroonisia aivojen sähköisen toiminnan häiriöitä. Yleisimmät indikaatiot ovat akuuttien kohtausoireiden selvittely sekä tajunnan häiriö tuntemattomasta syystä (esim. epäily non-konvulsiivisesta status epilepticuksesta). Tutkimusta voidaan käyttää myös mahdollisen aivovaurion asteen arvioimisen tukena. Tutkimus tilataan Apotti-järjestelmästä tai paikallisesta potilas- tai laboratoriotietojärjestelmästä, mutta on suositeltavaa lisäksi soittaa KNF-lääkärille ja/tai osastolle. Lähetteessä tulee olla vastauksen haluavan lääkärin puhelinnumero. Mikäli kysymyksessä on vastasyntynyt, kirjataan lähetteeseen gestaatio- ja konseptioikä.

Esivalmistelu

Ennen rekisteröintiä on hyvä tehdä kaikki tarvittavat hoitotoimenpiteet, jotta lapsi olisi rauhallinen tutkimuksen aikana. Tutkimusta varten pään iholle tulee olla mahdollista asettaa mittauselektrodeja. Mahdolliset pitkäaikaisrekisteröintineulat olisi suotavaa poistaa noin 15 minuuttia ennen rekisteröintiä. Hiusten ja hiuspohjan tulee olla mahdollisimman puhtaat ja kuivat. Päivystys-EEG:n takia lääkityksen ei yleensä tehdä muutoksia. Poikkeuksena esim. anestesian keventämisen yhteydessä tehtävät tutkimukset.

Lähetteessä tarvittavat tiedot

Menetelmä

Tutkimus tehdään yleensä potilaan ollessa makuuasennossa. EEG:tä mitataan elektrodimyssyn tai irtoelektrodien avulla pään iholta. EEG:n lisäksi mitataan mm. silmänliikkeitä ja EKG:ta ihon pinnalta. Hengitystä mitataan hengitysvyön avulla. Aivosähkötoiminnan reaktiivisuutta tutkitaan käyttämällä erilaisia aktivaatioita potilaan kliinisen tilanteen mukaan (esim. silmien avaaminen ja sulkeminen, vilkkuvalo, ääni- ja tuntoärsykkeet sekä hyperventilaatio). Tutkimus kestää yleensä noin 1,5-3 tuntia, sillä vastasyntyneen kaikki vireystilat halutaan saada rekisteröidyiksi. Tutkimus on vaaraton.

Uusi lastensairaala, Jorvin sairaala, Hyvinkään sairaala, Lohjan ja Länsi-Uudenmaan sairaalat, Kymenlaakson keskussairaala: Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Yleistä

Lähettävä yksikkö tilaa tarvittaessa tulkin tutkimukseen.

Tulkinta

EEG:n tulkitsee KNF-lääkäri ja tutkimuksesta tulee lausunto Apotti -järjestelmään. Lisäksi lausunto voi olla luettavissa paikallisissa potilas- tai laboratoriotietojärjestelmissä. Vastauksen tutkimuksesta saa saman päivän aikana paikallisten käytäntöjen mukaan puhelimitse ja/tai kirjallisena.

Tutkimus Pt-EEG-Ud3 päivitetty 22.02.2023 / NJ

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 15.06.2024 klo 00:41.