HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

EEG ja videomonitorointi, 5-8 tuntia, kaikki ikäryhmät

6279 Pt-EEGMon8

Tiedustelut

KNF-osasto: Uusi lastensairaala (09) 471 80500, Jorvin sairaala (09) 471 82010, Hyvinkään sairaala (019) 4587 2747.

Indikaatiot

EEG-monitorointia videolla käytetään kohtausoireiden selvittämiseen lapsilla (esim. infantiilispasmiepäilyissä) ja aikuisilla virka-aikana. Tutkimuksella voidaan selvittää kohtausoireiden luonnetta ja EEG-purkausten korrelaatioita oireeseen. Tutkimuksesta sovitaan puhelimitse KNF-lääkärin kanssa ja tutkimus tilataan Apotti-järjestelmästä.

Esivalmistelu

Tutkimusta varten pään iholle tulee olla mahdollista asettaa mittauselektrodeja tai EEG-myssy. Hiusten ja hiuspohjan tulee olla mahdollisimman puhtaat ja kuivat. Tehohoitopotilailta olisi suotavaa poistaa mahdolliset pitkäaikaisrekisteröintineulat noin 15 minuuttia ennen rekisteröintiä. Tutkimuksessa käytetään elektrodipastaa, jota ei välttämättä saada kokonaan pois ilman hiusten pesua. Potilaan säännölliseen lääkitykseen ei tarvitse tehdä muutoksia. Keskushermostoon vaikuttavien tarvittaessa käytettävien lääkkeiden käyttöä olisi hyvä välttää, mikäli mahdollista.

Menetelmä

EEG:tä mitataan elektrodimyssyllä tai elektrodeilla, jotka kiinnitetään pään iholle elektrodipastan avulla. EEG:n lisäksi voidaan mitata silmänliikkeitä ja EKG:ta ihon pinnalta sekä hengitysliikkeitä venymäanturin avulla. Tutkimuksen valmistelu kestää noin 1-1,5h. Tutkimus videoidaan.

Lähetteessä tarvittavat tiedot

Uusi lastensairaala, Meilahden sairaala, Jorvin sairaala, Hyvinkään sairaala: Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Yleistä

Lähettävä yksikkö tilaa tulkin tutkimukseen.

Tulkinta

EEG:n tulkitsee KNF-lääkäri ja tutkimuksesta tulee lausunto Apotti -järjestelmään. Lisäksi lausunto on luettavissa paikallisissa potilas- tai laboratoriotietojärjestelmissä.

Tutkimus Pt-EEGMon8 päivitetty 22.02.2023 / NJ

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 22.06.2024 klo 00:41.