HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Elektroenkefalografia (EEG), erittäin vaativa, päivystys virka-aikana, aikuiset ja lapset

6281 Pt-EEG-3

Tiedustelut

KNF-osasto, Meilahti ja Laakson sairaala 09 471 72492, Lastensairaala 09 471 80500, Hyvinkää 019 4587 2747, Jorvi (09) 471 82010, KNF Västra Nyland/KNF Läntinen Uusimaa 019 3801330, Peijas 040 6267676, Porvoon sairaala 019 548 2279, Kymenlaakson keskussairaala p.044 223 1816, Eksote p. 040-651 5957.

Indikaatiot

Tätä tutkimuskoodia käytetään päivystys-EEG:n tilaamiseen aikuisille ja lapsille. Päivystys-EEG-tutkimuksella pyritään selvittämään akuutteja aivojen sähköisen toiminnan häiriöitä. Yleisimmät indikaatiot ovat akuuttien kohtausoireiden selvittely sekä tajunnan häiriö tuntemattomasta syystä (esim. epäily non-konvulsiivisesta status epilepticuksesta). Tutkimusta voidaan käyttää myös elvytyksen jälkeisen mahdollisen aivovaurion asteen arvioimisen tukena.

Tutkimus tilataan Apotista tai Weblab-järjestelmästä tai paikallisesta potilas- tai laboratoriotietojärjestelmästä, mutta soitto KNF-lääkärille ja/tai osastolle on suotavaa. Lähetteessä tulee olla vastauksen haluavan lääkärin puhelinnumero.

Esivalmistelu

Tutkimusta varten pään iholle tulee olla mahdollista asettaa mittauselektrodeja. Hiusten ja hiuspohjan olisi suotavaa olla mahdollisimman puhtaat ja kuivat. Päivystys-EEG:n takia lääkityksen ei yleensä tehdä muutoksia. Poikkeuksena esim. anestesian keventämisen yhteydessä tehtävät tutkimukset.

Lähetteessä tarvittavat tiedot

Suoritus

Tutkimuksessa käytetään EEG-myssyä tai pään iholle kiinnitetään elektrodeja sekä tarraelektrodeja. Rekisteröinti tapahtuu potilaan maatessa sängyllä silmät kiinni. Tutkimuksen kesto 1-1,5 tuntia.

Menetelmä

Tutkimus tehdään yleensä potilaan ollessa makuuasennossa. EEG:tä mitataan elektrodimyssyn avulla pään iholta. EEG:n lisäksi mitataan silmänliikkeitä ja EKG:ta ihon pinnalta. Aivosähkötoiminnan reaktiivisuutta tutkitaan käyttämällä erilaisia aktivaatioita potilaan kliinisen tilanteen mukaan (esim. silmien avaaminen ja sulkeminen, vilkkuvalo, ääni- ja tuntoärsykkeet sekä hyperventilaatio). Tutkimus kestää yleensä noin 1-1,5 tuntia. Tutkimus on vaaraton.

Yleistä

Meilahden klinikoiden virka-aikana tehtävillä aikuisten päivystys-EEG -tutkimuksilla on käytössä triage- eli kiireellisyysluokitus: Triage 1 Päivystys-EEG tarvitaan heti, vaikutus hoitolinjaukseen on välitön. - Tyypillinen potilastilanne: Status epilepticus tai sen poissulku.

Triage 2 Päivystys-EEG tarvitaan kiireellisesti samana päivänä. - Esim. TIA vs. epileptinen kohtaus, orgaanisen aivosairauden poissulku vs. psyykkinen syy.

Triage 3 Päivystys-EEG tarvitaan 3 vrk sisään. - Esim. vuodeosastohoitojakson aikana tehtävä EEG. - Lähettävä lääkäri arvioi päivystystutkimuksen kiireellisyyden ja rastittaa sen WebLabiin lähetettä tehdessään. - Triage 1 ja 2 tutkimusten kohdalla lähettävä lääkäri soittaa suoraan KNF-hoitajalle puh. 61401 sopiakseen tutkimuksen aikataulusta. - Virka-aikana päivystys-EEG -tutkimuksista vastaavan KNF-lääkärin puh. 30331. - Huom! Triage on käytössä vain Meilahden klinikoilla virka-aikana.

TILAAVA yksikkö tilaa tarvittaessa potilaalle tulkin.

Tulkinta

EEG:n tulkitsee KNF-lääkäri ja tutkimuksesta tulee lausunto Apottiin liitteineen Lisäksi lausunto voi olla luettavissa paikallisissa potilas- tai laboratoriotietojärjestelmissä. Vastauksen tutkimuksesta saa saman päivän aikana paikallisten käytäntöjen mukaan puhelimitse tai kirjallisena.

Tutkimus Pt-EEG-3 päivitetty 08.09.2022 / SR

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 02.12.2022 klo 01:26.