HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Elektroneuromyografia, ionikanavatautien tutkimus, aikuiset ja lapset

6286 Pt-ENMG-Ik

Tiedustelut

Meilahden KNF-yksikkö: ajanvaraus (09) 471 72492, konsultaatiot 050 452 9308

Yhteyshenkilöt

lääkäri Jussi P Toppila: jussi.p.toppilaathus.fi / 050 4279682

Indikaatiot

Epäily lihaskalvon ionikanavahäiriöstä. Lihaskanavataudit ovat heterogeeninen ryhmä melko harvinaisia, yleensä periytyviä sairauksia, jotka ilmenevät erilaisina lihasoireina. Oireina voi olla mm. lihasjäykkyyttä ja -kipua sekä myotoniaa. Kliininen myotonia tarkoittaa taipumusta herkistyneeseen ja pitkittyneeseen lihassupistukseen sekä rasituksen siedon heikkenemiseen. Eräät ionikanavataudit aiheuttavat voimakkaita oireita, jotka ilmenevät periodisena paralyysinä, synnynnäisenä myasteniana, pahanlaatuisena hypertermiana tai lihassairautena (Shy-Mageen oireyhtymä eli central core -tauti tai minicore-tauti). Lihaskalvon ionikanavahäiriön todentamisen lisäksi ionikanava-ENMG:n tulosten perusteella on myös mahdollista tarkemmin suunnata molekyyligeneettisiä jatkotutkimuksia. Tavallinen ENMG tutkimus tehdään yleensä ionikanava-ENMG:aa edeltävästi muiden neuromuskulaaristen syiden poissulkemiseksi.

Lähetteessä tarvittavat tiedot

Esivalmistelu

Potilas tulee tutkimukseen hyvin peseytyneenä ja lämpimästi pukeutuneena helposti riisuttavin vaattein. Iho ei saa olla rasvattu. Syödä ja juoda saa normaalisti. Poikkeavasta vuototaipumuksesta (mm. Marevan), veriteitse tarttuvista taudeista (esim. C-hepatiitti, HIV) ja sydämentahdistimesta tulee ilmoittaa lähetteessä.

Suoritus

Tutkimukseen kuuluu sähköisesti stimuloidun lihasvasteen amplitudin seuraaminen tahdonalaisen lihasaktivaation jälkeen. Testejä on kahta tyyppiä, lyhyt ja pitkä kuormituskoe. Lyhyessä testissä on kolmasti toistettu lyhyt lihasaktivaatio (noin 15 sekuntia), minkä jälkeen vasteen kokoa seurataan kymmenen sekunnin intervallein minuutin ajan. Tämä koe suoritetaan huoneenlämmössä sekä niin, että lihas on viilennetty. Toinen koe on pitkä kuormituskoe, jossa tutkittava suorittaa viiden minuutin lihasaktivaation, ja tämän jälkeen lihasvasteen kokoa seurataan vähintään 50 minuuttia, aluksi yhden ja myöhemmin viiden minuutin välein. Pitkää testiä käytetään etenkin periodista paralyysiä epäiltäessä. Lisäksi testikokonaisuuteen kuuluu kohdelihaksien neula-EMG, jossa selvitetään erityisesti myotonian ilmaantuvuutta ja samalla tutkitaan motoristen yksikköpotentiaalien ominaisuuksia.

Yleistä

TILAAVA yksikkö tilaa tarvittaessa potilaalle tulkin.

Tulkinta

KNF-osaston lääkäri antaa lausunnossa yhteenvetokuvauksen ja arvion poikkeavuudesta ja sen merkittävyydestä kysymyksenasettelun kannalta. Mittaustulokset kirjataan taulukkomuotoon ja liitetään lausuntoon.

Huomautuksia

Vasta-aiheet: Relatiivisina vasta-aineina ovat poikkeava verenvuototaipumus (neula-EMG), tutkittavan alueen infektio ja sydämentahdistin.

Tutkimus Pt-ENMG-Ik päivitetty 12.01.2023 / NJ

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 08.12.2023 klo 00:43.