HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

JC-virus, vasta-aineet, seerumista

6329 S -JCVAb

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, Neurovirologia ja Elisa -työpiste, puh. 050 427 2126

Yhteyshenkilöt

biokemisti Eeva Auvinen: eeva.auvinenathus.fi / 040 838 4010

Indikaatiot

Elimistössä latenttina piilevän JC-polyoomaviruksen reaktivaatio voi aiheuttaa biologisia lääkkeitä (mm. natalitsumabi, rituksimabi, belimumabi) saavilla potilailla ja HIV-potilailla tai elinsiirtopotilailla progressiivisen multifokaalisen leukoenkefalopatian (PML). JCV-reaktivaatio voi myös harvinaisissa tapauksissa olla polyoomavirusnefropatian (PVAN) syynä. JC-vasta-ainemäärityksellä voidaan selvittää, onko potilas sairastanut JCV-infektion ja onko viruksen reaktivaatio mahdollinen (esim. kun halutaan arvioida PML-taudin kehittymisen riskiä biologisten lääkkeiden käytön yhteydessä).

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

Näyteastia: Seerumi-geeliputki 5 ml, josta erotellaan 2-3 ml seerumia tehdaspuhtaaseen, kierrekorkilliseen muoviputkeen. Jos pitkäaikaista säilytystä (> 3vrk) tarvitaan, seeruminäyte pakastetaan ja lähetetään laboratorioon pakastettuna.

Menetelmä

Viruksen kaltaisiin partikkeleihin perustuva entsyymi-immunologinen menetelmä (EIA).

Tekotiheys

Kerran 2 viikossa.

Tulkinta

Positiivisen tuloksen yhteydessä lausunnossa ilmoitetaan myös JCV-indeksin lukuarvo potilaskohtaiseen seurantaan ja monitorointiin. Reaktiivisista näytteistä annetaan lausunto.

Huomautuksia

HUSLABin JCV-vasta-ainemenetelmän (S -JCVAb) tulostaso on sekä kvalitatiivisen(positiivinen/negatiivinen) että JCV-indeksin osalta määritelty siten, että se vertautuu 21366 S -MSJCVAb-tutkimuspyynnöllä aiemmin tilattuun vasta-ainetutkimukseen. Tämä Tysabri-hoidon tai -hoitosuunnitelman piirissä oleville MS-potilaille käytetty tutkimus on sittemmin poistettu käytöstä, ja tutkimusta 6329 S -JCVAb kehotetaan käyttämään samaan tarkoitukseen.

Tutkimus S -JCVAb päivitetty 08.04.2024 / AJ

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 21.04.2024 klo 00:42.