HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Delta-aminolevulinaatti, yövirtsasta (aamuvirtsasta)

6331 nU-DALA

Tiedustelut

Erikoiskemian laboratorio puh. 09 471 73778

Yhteyshenkilöt

kemisti Leena Lindstedt: leena.lindstedtathus.fi / 050-4286646

Esivalmistelu

B-vitamiinit ja niitä sisältävät valmisteet häiritsevät määritystä. B-vitamiinien nauttimista tulisi välttää 10 vrk ennen näytteenottoa. Myös muiden vitamiinivalmisteiden nauttimista tulisi välttää 3 vrk ennen näytteen ottoa.

Näyteastia

Muoviputki 10 ml

Näyte

10 ml yövirtsaa. Rakko tyhjennetään juuri ennen nukkumaanmenoa, virtsaa ei oteta talteen. Varsinainen keräys alkaa tästä. Kaikki yön aikana erittyvä virtsa kerätään talteen. Keräysastia säilytetään viileässä valolta suojattuna. Aamulla herättyä virtsataan keräysastiaan viimeisen kerran. Tähän loppuu keräys. Kellonaikoja ei tarvitse merkitä muistiin, keräysajan tulee olla kuitenkin vähintään 6 tuntia.

Hyvin sekoitetusta yövirtsasta lähetetään näytteeksi 10 ml kylmälähetyksenä. Mikäli virtsanäytettä ei voida toimittaa laboratorioon vuorokauden kuluessa keräyksestä, näyte on pakastettava ja lähetettävä pakastelähetyksenä viikon kuluessa.

On tärkeää, että näyte suojataan valolta kaikissa vaiheissa.

Menetelmä

Fotometrinen.

Tekotiheys

Kerran viikossa.

Viitearvot

Kaikki alle 34 µmol/l

Tulkinta

Delta-aminolevulinaatti (DALA) muodostuu elimistössä hemisynteesiä rajoittavan entsyymin, delta-aminolevulinaattisyntaasin (DALAS), katalysoimana. DALA-pitoisuus sekä veressä että virtsassa lisääntyy ALA-syntaasin aktiivisuuden kohotessa ja jonkin hemisynteesin myöhemmän entsyymin aktiivisuuden samanaikaisesti alentuessa. Näin tapahtuu akuuteissa porfyrioissa sekä lyijy- ja elohopeamyrkytyksissä.

Lapsilla virtsan DALA-pitoisuuden mittaaminen on parempi lyijymyrkytyksen toteamisessa kuin veren lyijymääritys. Virtsan DALA saattaa kohota myös periytyvässä tyrosinemiassa ja raskauden loppuvaiheessa.

Huomautuksia

Tämä tutkimus korvaa vuorokausivirtsatutkimuksen dU-DALA 1228.

Tietoa porfyrioista sivulta http://www.porphyria-europe.com

Tutkimus nU-DALA päivitetty 21.11.2023 / LL

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 15.06.2024 klo 00:41.