HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Kortisoli, syljestä

6358 Sa-Korsol

Tiedustelut

HUSLAB Asiakasneuvonta, puh. 09 471 72579, arkisin klo 07.30 - 15.30

Yhteyshenkilöt

kemisti Annukka Paju: annukka.pajuathus.fi / 050 427 4995 ja lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654

Indikaatiot

Hyperkortisolismin seulontatutkimus.

Esivalmistelu

Fyysistä rasitusta tulisi välttää 3 tuntia ja hampaiden pesua sekä ruokailua 1 tunti ennen sylkinäytteen keräystä. Kortisolilääkkeet (prednisoni ym.) vaikuttavat seerumin kortisolin pitoisuuteen ja myös sylkimääritykseen. Hydrokortisonivoiteet, joita normaalisti saa apteekista, eivät häiritse määritystä, mikäli voide ei pääse kontaminoimaan sylkinäytettä esim. käsien kautta. Mitään syljen eritystä lisääviä aineita, kuten sitruunamehua, ei saa käyttää näytteenoton yhteydessä. Suu on hyvä huuhdella puhtaalla vedellä ja tyhjentää ennen keräyksen aloitusta.

Suoritus

Sylkinäyte kerätään iltayöstä klo 23-24 välillä. Puolen tunnin poikkeama ajoista ei ole kriittinen. Näyte otetaan Salivette-keräysputkeen, joka annetaan potilaalle sairaalan osastolta tai poliklinikalta.

- Avaa Salivette-putki, sisällä näkyy polyetyleenivanutukko.

- Laita tukko käsin koskematta suuhun ja pidä sitä siellä vähintään 1 minuutin ajan tai niin kauan, että tukko tuntuu "vettyneeltä" ja se ei enää ime sylkeä ja ylimääräinen sylki on nieltävä.

- Pane märkä tukko käsin koskematta takaisin putkeen niin, että se sijoittuu siellä erillisen muovihylsyn sisään.

- Kirjoita putkeen nimesi ja henkilötunnuksesi sekä näytteen keräysaika.

- Säilytä näyte jääkaapissa tarvittaessa yön yli ja toimita se laboratorioon seuraavana päivänä.

Huomio!

Näytteeseen on aina merkittävä oikea sylkinäytteen ottoaika, EI aikaa milloin näyte tuotiin tai vastaanotettiin labratoriossa ! Tarkka näytteenottoaika tarvitaan syljen kortisolitulosten tulkintaa varten, sillä kortisolilla on merkittävä vrk-aikavaihtelu. Näytteenottoaika tulostuu myös laboratorio-ATK:lle tuloksen yhteyteen.

Näyte

1 - 2 ml sylkeä.

Potilasasiakas: Kerätty sylkinäyte (Salivette-putkessa) säilytetään keräyksen jälkeen jääkaapissa ja toimitetaan laboratorioon 48 h kuluessa näytteenotosta.

Vastaanottava laboratorio: ENNEN PAKASTUSTA SYLKINÄYTE ON EHDOTTOMASTI SENTRIFUGOITAVA (3 min, n. 1300 g) niin, että riittävä määrä sylkinestettä irtoaa filtteristä Salivette-putken pohjalle. Tämän jälkeen sisäpatruuna/filtteri on poistettava ja erotettu sylkineste pakastetaan keräysputken pohjalle ja LÄHETETÄÄN PAKASTETTUNA. Jos sylkineste jätetään filtteriin tai filtteriä ei poisteta, ei keräysputkesta saada riittävää määrää eikä riittävän laadukasta sylkinäytettä analyysiin.

Menetelmä

Nestekromatografia-tandem massaspektrometria, spesifinen (LC-MS/MS). Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Kerran viikossa

Viitearvot

Kaikki alle 3 nmol/l

Tulkinta

Iltayöllä kerätty syljen kortisoli (Sa-Korsol, klo 23-24) on sensitiivinen Cushingin oireyhtymän (hyperkortisolismin) seulontatutkimus.

Syljen kortisoli on plasman ultrafiltraattia, joka kuvaa seerumin vapaata, biologisesti aktiivia kortisolifraktiota (sylki/seerumi-suhde=1:50). Syljen kortisolin pitoisuus noudattaa normaalia vuorokaudenajan vaihtelua. Syljen kortisolipitoisuus on korkeimmillaan aamulla ja matalimmillaan keskiyöllä.

Terveillä henkilöillä klo 23-24 kerätyssä sylkinäytteessä kortisolin pitoisuus on massaspektrometrisellä menetelmä määritettynä alle 3 nmol/l, mutta vaihtelee menetelmästä riippuen. Cushingin taudissa kortisolin normaali vuorokausivaihtelu puuttuu ja iltayön syljen kortisoliarvot ovat yleensä selvästi koholla. Sa- Korsolin sensitiivisyys Cushingin taudin seulonnassa on 91- 93%, kun spesifisyys on 100 %. Syljen kortisoli on julkaisujen mukaan Cushingin taudin seulonnassa parempi tai ainakin yhtä hyvä kuin perinteiset seulontakokeet lyhyt DXM-estokoe ja dU-Korsol.

Kirjallisuudessa esitetyt syljen kortisolin raja-arvot ovat hyvin menetelmäkohtaisia ja tuloksen tulkinta edellyttää sen vertaamista laboratorion omiin viitearvoihin. Immunologiset menetelmät antavat 2 - 2,5-kertaista tulostasoa verrattuna HUSLABin LC-MS/MS menetelmään. HUSLABin viitearvot (alle 3.0 nmol/l) perustuvat 65 terveen aikuisen sylkinäytteisiin. Mayo Clinical laboratorion (LC-MS/MS) viitearvot syljen kortisolille ovat klo 7 - 9 ( 2,8 - 20,7 nmol/l), klo 15 - 17 (alle 11,1 nmol/l) ja klo 23 - 24 (keskiyö) (alle 2,8 nmol/l).

Huomautuksia

Syljen kortisoli-näytteille saa käyttää vain synteettisiä (ei puuvilla) Salivette-keräysputkea, joka annetaan potilaalle sairaalan osastolta tai poliklinikalta. HUSin alueen osastot ja yksiköt voivat tilata Salivette-näytteenkeräysputkia HYKS:n keskusvarastosta (tuotekoodi 511534500) tai suoraan suoraan maahantuojalta (Salivette Cortisol, Code Blau, no 51.1534.500, Sarstedt Oy). HUSin ulkopuoliset asiakkaat voivat ottaa yhteyttä suoraan maahantuojaan.

Näytteeseen on aina merkittävä oikea sylkinäytteen ottoaika, EI aikaa milloin näyte tuotiin tai vastaanotettiin labratoriossa! Tarkka näytteenottoaika tarvitaan syljen kortisolitulosten tulkintaa varten, sillä kortisolilla on merkittävä vrk-aikavaihtelu. Näytteenottoaika tulostuu myös laboratorio-ATK:lle tuloksen yhteyteen.

Tutkimus Sa-Korsol päivitetty 06.06.2023 / AP

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 15.06.2024 klo 00:41.