HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Pp -Bakteeri, nukleiinihappo (kvant), ientasku

6372 Pp-BaktNh

Tiedustelut

Bakteriologian laboratorio, puh. 050 427 1229 tai (09) 471 73040

Yhteyshenkilöt

mikrobiologi Jenni Antikainen: jenni.antikainenathus.fi / 050 452 6712, mikrobiologi Tanja Holma: tanja.holmaathus.fi / 040 359 2293 ja lääkäri Jukka Torvikoski: jukka.torvikoskiathus.fi / 040 6626275

Indikaatiot

Parodontiitin bakteerietiologian selvittely, esim. huonosti hoitoon vastaava tai aggressiivinen parodontiitti, nuori potilas.

Tutkimuksella etsitään geenimonistusmenetelmällä kuutta keskeistä parodontiitissa esiintyvää bakteeria: Aggregatibacter actinomycetemcomitans, Porphyromonas gingivalis, Treponema denticola, Tannerella forsythia, Prevotella intermedia ja Parvimonas micra. Testi on viljelymenetelmää herkempi tutkimus ja sen avulla voidaan näytteestä tunnistaa myös Treponema denticola, jota ei viljelytutkimuksella saada todettua.

Näyteastia

Tehdaspuhdas purkki/putki

Näyte

Näyte otetaan steriilillä paperinastalla. Ennen näytteenottoa supragingivaalinen plakki poistetaan kyretillä. Tämän jälkeen paperinasta viedään steriileillä pinseteillä ientaskuun. Paperinastan annetaan olla paikoillaan 10-20 sekuntia, minkä jälkeen se otetaan pois ja suljetaan tyhjään näytekuljetusputkeen.

Yhteen näytekuljetusputkeen voi laittaa enintään kuusi paperinastaa, jotka silloin tutkitaan yhtenä näytteenä. Jos haluatte lähettää tutkittavaksi kerralla enemmän kuin kuusi paperinastaa, ne laitetaan omaan putkeen ja niille tehdään oma tutkimuspyyntö.

Näyte ei saa jäätyä tai kuumentua, koska tämä voi vaikuttaa haitallisesti testin herkkyyteen. Tarvittaessa näytettä voi säilyttää ennen näytteen lähettämistä jääkaappilämpötilassa 48 tunnin ajan.

Menetelmä

Nukleiinihapon osoitus PCR-tekniikalla.

Tekotiheys

1-3 kertaa viikossa.

Tulokset valmiina

Viikon kuluessa

Tulkinta

Niukka (+) A. actinomycetemcomitans tai P. gingivalis -löydös tulkitaan merkittäväksi. T. denticola, T. forsythia ja P. intermedia ovat merkittäviä kohtalaisen runsaina (++) ja P. micra vain runsaana (+++) löydöksenä.

Annettuja tulkintarajoja ei voida käyttää näytteisiin, joissa on yli 6 paperinastaa samassa putkessa.

Tutkimus Pp-BaktNh päivitetty 21.12.2023 / JT

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 15.06.2024 klo 00:41.