HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Ulosteen parasiitit, nukleiinihappo (kval), ulosteesta

6375 F -ParaNhO

Tiedustelut

Bakteriologian laboratorio, puh. 050 427 1229 tai (09) 471 73040

Yhteyshenkilöt

mikrobiologi Jenni Antikainen: jenni.antikainenathus.fi / 050 452 6712, lääkäri Annika Nevalainen: annika.nevalainenathus.fi / 040 6352216 ja mikrobiologi Katariina Pekkanen: katariina.pekkanenathus.fi / 0504272715

Indikaatiot

Epäily suoliston alkueläininfektiosta.

Mikäli on syytä epäillä esim. matotautia, tulee käyttää ulosteen parasiittien mikroskopiatutkimusta (F-Para-O).

Näyteastia

Katso kohta "Näyte" (Weblab Clinicalissa "Näytteen käs.ohjeet")

Näyte

Ulostenäyte Copanin eNAT-putkessa. Nukkatikku, esim. Copan regular.

Näyte säilyy viikon (7 vrk) jääkaapissa. Lähetys ympäristölämpötilassa. Pidempiaikainen säilytys edellyttää pakastusta.

Amebat säilyvät huonosti tuoreulosteessa. Nukleiinihapot säilyvät hyvin eNAT-putkessa.

Mikäli eNAT-putkia ei ole saatavilla, esim. koronapandemiasta johtuen, näyte voidaan poikkeuksellisesti lähettää tyhjässä ulostenäytepurkissa.

Menetelmä

Nukleiinihapon osoitus PCR-tekniikalla. Geenimonistukseen perustuva testi, jolla voidaan todeta ulostenäytteestä tärkeimmät ripulia aiheuttavat alkueläinpatogeenit: Giardia lamblia, Cryptosporidium spp. (C. parvum tai C. hominis), Entamoeba histolytica ja Dientamoeba fragilis.

Tekotiheys

2-3 kertaa viikossa.

Tulkinta

Normaali tulos on negatiivinen. G. lamblia ja E. histolytica ovat aina kliinisesti merkittäviä löydöksiä ja tulisi Suomen oloissa hoitaa sekä oireisilta että oireettomilta potilailta. G. lamblia -löydöksessä kontrollinäyte 1 ja 2 kuukauden kuluttua sekä E. histolytica -löydöksessä 1 kuukauden kuluttua lääkityksen loppumisesta voi olla aiheellinen. D. fragilis saattaa löytyä myös oireettomilta henkilöiltä, etenkin lapsilta. Oireettomien henkilöiden hoitoa ei suositella. Cryptosporidium-löydös liittyy lähes aina ripuliin, mutta hoito on tarpeen vain harvoin infektion rajoittuessa itsestään ellei potilaalla ole immuunipuutosta. Tutkimus ei löydä Suomen oloissa erittäin harvinaisia alkueläinpatogeeneja kuten Cyclospora, Cystoisospora, Sarcocystis, Balantidium coli tai mikrosporidiat. Tutkimus ei myöskään havaitse matoinfektioita (esim. madonmunia). Nukleiinihapon monistukseen perustuva testi on herkempi kuin mikroskopointi ja siksi yksi ulostenäyte yleensä riittänee.

Tutkimus F -ParaNhO päivitetty 30.08.2022 / KP

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 09.12.2022 klo 01:29.