HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Ulosteen parasiitit, nukleiinihappo (kval), ulosteesta

6375 F -ParaNhO

Tiedustelut

Bakteriologian laboratorio, puh. 050 427 1229 tai (09) 471 73040

F -ParaNhO tutkimuksen menetelmä vaihtuu 25.1.2024. Jatkossa menetelmä tunnistaa Giardia lamblia -, Entamoeba histolytica - ja Cryptosporium-parasiitit. Jos on tarve selvittää Dientamoeba fragilis -parasiitin läsnäolo näytteestä, tutkimus (F -DifrNhO, 14324) on tilattava erikseen. F -DifrNhO tutkimus tehdään alihankintana (TYKS Laboratoriot). Dientamoeba fragilis -parasiitin kliininen merkitys on epävarma ja kantajuus on yleistä. Tarvittaessa kantajuutta voidaan kuitenkin selvittää oireiselta potilaalta, jonka oireille ei ole löytynyt muuta aiheuttajaa ensisijaisissa ulosteen mikrobiologisissa tutkimuksissa (F -BaktNhO, F -ParaNhO, F -ParaO, ripulivirukset).

Yhteyshenkilöt

mikrobiologi Jenni Antikainen: jenni.antikainenathus.fi / 050 452 6712, mikrobiologi Katariina Pekkanen: katariina.pekkanenathus.fi / 0504272715 ja lääkäri Jukka Torvikoski: jukka.torvikoskiathus.fi / 040 6626275

Indikaatiot

Epäily suoliston alkueläininfektiosta.

Mikäli on syytä epäillä esim. matotautia, tulee käyttää ulosteen parasiittien mikroskopiatutkimusta (F-Para-O).

Näyteastia

Katso kohta "Näyte" (Weblab Clinicalissa "Näytteen käs.ohjeet")

Näyte

Ulostenäyte Copanin eSwab-putkessa. Nukkatikku, esim. Copan regular. Putki laitetaan omaan minigrip-pussiin tutkimuskohtaisesti.

Lähetys huoneenlämmössä, säilytys jääkaappilämpötilassa.

Näyte voidaan ottaa myös eNAT-putkeen.

Menetelmä

Nukleiinihapon osoitus PCR-tekniikalla. Geenimonistukseen perustuva testi, jolla voidaan todeta ulostenäytteestä tärkeimmät ripulia aiheuttavat alkueläinpatogeenit: Giardia lamblia, Cryptosporidium spp. (C. parvum tai C. hominis) ja Entamoeba histolytica.

Jos on tarve selvittää Dientamoeba fragilis -parasiitin läsnäolo näytteestä, tutkimus (F -DifrNhO, 14324) on tilattava erikseen.

Tekotiheys

2-3 kertaa viikossa.

Tulkinta

Normaali tulos on negatiivinen. G. lamblia ja E. histolytica ovat aina kliinisesti merkittäviä löydöksiä ja tulisi Suomen oloissa hoitaa sekä oireisilta että oireettomilta potilailta. G. lamblia -löydöksessä kontrollinäyte 1 ja 2 kuukauden kuluttua sekä E. histolytica -löydöksessä 1 kuukauden kuluttua lääkityksen loppumisesta voi olla aiheellinen.

Tutkimus F -ParaNhO päivitetty 24.01.2024 / JA

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 28.03.2024 klo 00:41.