HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Infliksimabi vasta-aineet, seerumista

6380 S -InfliAb

Tiedustelut

Vita Laboratoriot Oy, puh. 09 228 800, asiakasneuvonta@vita.fi

Yhteyshenkilöt

lääkäri Janne Backman: janne.backmanathus.fi / 050-428 0997 ja kemisti Tea Lamberg: tea.lambergathus.fi / 0404869961

Indikaatiot

Infliksimabiannoksen tai annosteluvälin muutosharkinnan tai lääkevaihtopäätöksen tueksi epäiltäessä tehon vähenemistä.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

1-2 ml seerumia. (Analyysiteknisistä syistä näytemäärää ei tule ylittää.) Näyte voidaan ottaa geeliputkeen, mutta erotettava geelin päältä sentrifugoinnin jälkeen.

Näyte säilyy 2 vrk jääkaapissa, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan. Pakastettu näyte lähetetään pakastelähetyksenä.

Menetelmä

Entsyymi-immunologinen. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tekotiheys

Kerran viikossa

Yleistä

Ks. 6381 S-Infli. Infliksimabia käytetään yhdessä metotreksaatin kanssa nivelreuman hoitoon. Muita käyttöaiheita ovat haavainen paksusuolitulehdus (colitis ulcerosa), selkärankareuma, Crohnin tauti, nivel- ja ihopsoriaasi. Infliksimabi estää ns. tuumorinekroositekijän eli TNF-alfan vaikutuksia. Tämä aine on keskeisesti mukana nivelreuman tulehdusprosessissa. Infliksimabi lievittää myös Crohnin tautiin liittyvää tulehdusta suolen limakalvolla ja auttaa psoriaasiin.

Viitearvot

Kaikki alle 10 AU/ml

Tulkinta

Viitearvo alle 10 AU/ml.

Vasta-ainepohjaiset biologiset lääkeaineet herättävät joillakin potilailla immuunijärjestelmän ja siten niitä vastaan voi kehittyä elimistössä vasta-aineita. Näillä vasta-aineilla voi olla kahdenlaisia epäsuotuisia vaikutuksia: Vasta-aineiden sitoutuminen lääkeaineeseen voi oleellisesti nopeuttaa lääkkeen eliminaatiota ja ne voivat osallistua lääkkeen antoon liittyvien merkittävien paikallisten tai systeemisten sivuvaikutusten syntyyn.

Positiivinen mittausrajan ylittävä tulos lääkevasta-ainemäärityksessä osoittaa lääkeaineeseen sitoutuvien vasta-aineiden läsnäolon ja viittaa tarpeeseen vaihtaa lääkitys kliinisen tehon heikennyttyä tai merkittävien sivuvaikutusten jälkeen. Vähäinenkin määrä lääkevasta-aineita on lähes poikkeuksetta osoitus kliinisesti merkittävästä, lääkkeen jäännöspitoisuutta oleellisesti laskevasta immunisaatiosta ja on siten selkeä aihe vaihtaa lääkitystä.

Huomautuksia

Viitearvot muuttuneet 17.1.2023 tekopaikan muuttuessa.

Tutkimus S -InfliAb päivitetty 30.11.2023 / TL

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 11.06.2024 klo 00:40.