HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Infliksimabi vasta-aineet, seerumista, seerumista

6380 S -InfliAb

Tiedustelut

Synlab Suomi Oy, Ammattilaisneuvonta, puh. 020 734 1550, ammattilaisneuvonta@synlab.fi

Yhteyshenkilöt

lääkäri Janne Backman: janne.backmanathus.fi / 050-428 0997 ja kemisti Vesa-Petteri Kouri: vesa-petteri.kouriathus.fi / 0406275337

Indikaatiot

Infliksimabiannoksen tai annosteluvälin muutosharkinnan tai lääkevaihtopäätöksen tueksi epäiltäessä tehon vähenemistä.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

1-2 ml seerumia. (Analyysiteknisistä syistä näytemäärää ei tule ylittää.) Näyte voidaan ottaa geeliputkeen, mutta erotettava geelin päältä sentrifugoinnin jälkeen.

Näyte säilyy viikon jääkaapissa, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan. Pakastettu näyte lähetetään pakastelähetyksenä.

Menetelmä

Radioimmunologinen. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tekotiheys

Kerran viikossa

Yleistä

Ks. 6381 S-Infli. Infliksimabia käytetään yhdessä metotreksaatin kanssa nivelreuman hoitoon. Muita käyttöaiheita ovat haavainen paksusuolitulehdus (colitis ulcerosa), selkärankareuma, Crohnin tauti, nivel- ja ihopsoriaasi. Infliksimabi estää ns. tuumorinekroositekijän eli TNF-alfan vaikutuksia. Tämä aine on keskeisesti mukana nivelreuman tulehdusprosessissa. Infliksimabi lievittää myös Crohnin tautiin liittyvää tulehdusta suolen limakalvolla ja auttaa psoriaasiin.

Tulkinta

Viitearvo alle 12 AU/ml. Tulokset välillä 12-30 AU/ml ovat raja-arvoisesti kohonneita. Tulos ilmoitetaan tällöin alle 30 AU/ml.

Vasta-ainepohjaiset biologiset lääkeaineet herättävät joillakin potilailla immuunijärjestelmän ja siten niitä vastaan voi kehittyä elimistössä vasta-aineita. Näillä vasta-aineilla voi olla kahdenlaisia epäsuotuisia vaikutuksia: Vasta-aineiden sitoutuminen lääkeaineeseen voi oleellisesti nopeuttaa lääkkeen eliminaatiota ja ne voivat osallistua lääkkeen antoon liittyvien merkittävien paikallisten tai systeemisten sivuvaikutusten syntyyn.

Positiivinen mittausrajan ylittävä tulos lääkevasta-ainemäärityksessä osoittaa lääkeaineeseen sitoutuvien vasta-aineiden läsnäolon ja viittaa tarpeeseen vaihtaa lääkitys kliinisen tehon heikennyttyä tai merkittävien sivuvaikutusten jälkeen. Vähäinenkin määrä lääkevasta-aineita on lähes poikkeuksetta osoitus kliinisesti merkittävästä, lääkkeen jäännöspitoisuutta oleellisesti laskevasta immunisaatiosta ja on siten selkeä aihe vaihtaa lääkitystä.

Tutkimus S -InfliAb päivitetty 27.10.2021 / VPK

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 26.11.2022 klo 01:29.