HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Infliksimabi, seerumista

6381 S -Infli

Tiedustelut

Vita Laboratoriot Oy, puh. 09 228 800, asiakasneuvonta@vita.fi

Yhteyshenkilöt

lääkäri Janne Backman: janne.backmanathus.fi / 050-428 0997 ja kemisti Tea Lamberg: tea.lambergathus.fi / 0404869961

Indikaatiot

Annosteluvälin muutosharkinnan tai lääkevaihtopäätöksen tueksi.

Esivalmistelu

Näyte tulee ottaa juuri ennen seuraavaa lääkeannosta (ns. jäännöspitoisuusmittaus).

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

1-2 ml seerumia. (Analyysiteknisistä syistä näytemäärää ei tule ylittää.) Näyte voidaan ottaa geeliputkeen, mutta erotettava geelin päältä sentrifugoinnin jälkeen.

Näyte säilyy 2 vrk jääkaapissa, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan. Pakastettu näyte lähetetään pakastelähetyksenä.

Menetelmä

Entsyymi-immunologinen. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tekotiheys

Kerran viikossa

Yleistä

Infliksimabia käytetään yhdessä metotreksaatin kanssa nivelreuman hoitoon. Muita käyttöaiheita ovat haavainen paksusuolen tulehdus (colitis ulcerosa), selkärankareuma, Crohnin tauti, nivel- ja ihopsoriaasi. Infliksimabi estää ns. tuumorinekroositekijän eli TNF-alfan vaikutuksia. Tämä aine on keskeisesti mukana nivelreuman tulehdusprosessissa. Infliksimabi lievittää myös Crohnin tautiin liittyvää tulehdusta suolen limakalvolla ja auttaa psoriaasiin.

Tulkinta

Tavoitealue on 2-10 mikrog/ml. Tavoitealueella hoidon teho on kliinisissä aineistoissa keskimäärin hyvä. Yli tavoitealueen olevan jäännöspitoisuuden ei ole voitu osoittaa antavan parempaa hoitovastetta tai lisähyötyä (lukuun ottamatta toisinaan mahdollisesti havaittavaa iriitin hoitovasteen paranemista). Alle tavoitealueen olevien jäännöspitoisuuksien osalta annoksen nostamisesta tai annosvälin tihentämisestä voi olla hyötyä, jos matalan pitoisuuden taustalla ei ole potilaalle kehittyneet lääkevasta-aineet.

Vasta-ainepohjaiset biologiset lääkeaineet herättävät joillakin potilailla immuunijärjestelmän ja siten niitä vastaan voi kehittyä elimistössä vasta-aineita. Näillä vasta-aineilla voi olla kahdenlaisia epäsuotuisia vaikutuksia: Vasta-aineiden sitoutuminen lääkeaineeseen voi oleellisesti nopeuttaa lääkkeen eliminaatiota ja ne voivat osallistua lääkkeen antoon liittyvien merkittävien paikallisten tai systeemisten sivuvaikutusten syntyyn. Anti-infliksimabi-vasta-ainetutkimuksessa (S -InfliAb) määritetään vasta-aineiden esiintymistä ns. jäännöspitoisuusnäytteestä. Jos näitä vasta-aineita todetaan, on mahdollista, että lääkeaineen teho on vähentynyt vaikka lääkettä havaittaisiin seerumissa.

Kirjallisuus:

Krieckaert C, Rispens T, Wolbink G. Immunogenicity of biological therapeutics: from assay to patient. Curr Opin Rheumatol 2012_ 24(3):306-11.

Sipponen T, Kolho K-L. TNF-alfan salpaajien pitoisuusmääritys tulehduksellisten suolistosairauksien hoidossa. Duodecim 2013_129(5):499-505.

Gordon KB, Gandhi M. Strategies for treatment with anti- tumor necrosis factor agents in psoriasis: maintaining efficacy and safety for the long haul. Arch Dermatol 2010: 146(2):186-8.

Huomautuksia

Tekopaikka muuttunut 17.1.2023

Tutkimus S -Infli päivitetty 30.11.2023 / TL

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 24.05.2024 klo 00:40.