HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

HE4, ihmisen epididymaalinen antigeeni 4, seerumista

6397 S -HE4

Tiedustelut

HUSLAB Asiakasneuvonta, puh. 09 471 72579, arkisin klo 07.30 - 15.00

Yhteyshenkilöt

kemisti Niina Tohmola: niina.tohmolaathus.fi / 050 427 1548 ja lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654

Indikaatiot

Epiteliaalisen musasarjasyövän todennäköisyyden arviointi yhdessä S -CA12-5 -tutkimuksen kanssa (ROMA-arvo, Risk of Ovarian Malignancy Algorithm). Epiteliaalisen munasarjasyövän seuranta (invasiivisen syövän progressio tai relapsi).

Näyteastia

Seerumiputki 5/4 ml

Näyte

Lähetys eroteltuna huoneenlämpöisenä, jos perillä vuorokauden kuluessa. Jos näyte perillä 3 vuorokauden sisällä lähetyksestä, näyte lähetetään +4 asteessa. Pitempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan.

Menetelmä

Immunoelektrokemiluminometrinen (ECLIA)

Tekotiheys

Arkisin 2-3 kertaa viikossa.

Viitearvot

Naiset < 50 v alle 70 pmol/l
Naiset > 50 v alle 90 pmol/l

Tulkinta

Ihmisen epididymaalinen antigeeni 4 (HE4) on yksiketjuinen glykosyloitunut polypeptidi, jonka molekyylipaino on noin 20 -25 kD. HE4 esiintyy useissa normaaleissa kudoksissa mm. hengitystie-epiteelissä ja lisääntymiselinkudoksissa. S - HE4 on herkkä merkkiaine epiteliaalisen munasarjakarsinooman diagnostiikassa.

Seurantamittauksissa S -HE4:n pitoisuudet korreloivat potilaan kliiniseen tilaan 70% tapauksista (progressio tai ei progressiota). S -HE4 pitoisuuden muutos yli 25% lähtötasosta indikoi taudin ilmaantumista tai progressiota ja vastaava lasku taas hoitovastetta. HE4 yhdistyy epiteliaaliseen munasarjasyöpään, mutta se ei ole kuitenkaan kasvainspesifinen. Normaalialueella oleva pitoisuus ei sulje pois epiteliaalisen karsinooman mahdollisuutta, eikä kohonnut pitoisuus osoita karsinooman olemassaoloa, joten tutkimusta ei voi käyttää munasarjakarsinooman seulontaan. S-HE4 ei myöskään sovi musinoottisten tai itusolutuumorien seurantaan.

Kohonneita pitoisuuksia tavataan myös sydämen ja munuaisten vajaatoiminnassa sekä muissa maligniteeteissa (endometriumin syövät, rintasyöpä, ruuansulatuskanavan syövät mm. vatsalaukun ja haiman adenokarsinooma, keuhkosyövät ja virtsarakon syövät).

Seerumin HE4 yhdistettynä CA125 määritykseen antaa munasarjasyövän todentamisessa paremman osuvuuden kuin pelkkä S -HE4. Epiteliaalisen munasarjasyövän vaaraa voidaan arvioida laskemalla ns. ROMA-algoritmi, joka ottaa huomioon molemmat kasvainmerkkaineet ja potilaan menopaussistatuksen. Algoritmi arvioi todennäköisyyden löytää epiteliaalinen munasarjasyöpä leikkauksen yhteydessä (Moore R.G. ym., Gynecol Oncol, 2009).

Viiterajat perustuvat tutkimukseen Bolstad, N. ym. Human epididymis protein 4 reference limits and natural variation in a Nordic reference population. Tumor Biol 2012.

Huomautuksia

Määritysmenetelmä- ja tulostasomuutos 1.8.2019. Uusi tulostaso on keskimäärin 15% aikaisempaa korkeampi.

Yksittäisillä potilailla tulostason muutos voi olla erisuuruinen tai -suuntainen kuin keskimääräinen, joten suosittelemme tarvittaessa toistomittauksia seurantapotilaiden uuden tulostason määrittämiseksi.

Tutkimus S -HE4 päivitetty 01.11.2022 / NT

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 22.06.2024 klo 00:41.