HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tutkimus P -Kol-HDL (6431) Kolesteroli, high density lipoproteiinit, plasmasta uudella sivustolla
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
https://diagnostiikka.hus.fi/tutkimus?id=6431
Tutkimuksen P -Kol-HDL (6431) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
HUSLAB-talo, Meilahti, Asiakaspalvelu puh. 09 471 72579 (arkisin päiväaikana). Päivystysaikana oman laboratorion päivystysnumerosta (HUSLAB-talo, Meilahden alueen sairaalat, puh. 09 471 72645).
Kolesterolimäärityksiin ei yleensä vaadita paastoa. Mikäli poikkeavan lipiditutkimuksen selvittämiseksi tarvitaan paasto, tulee käyttää tutkimusnimikettä 4516 fP-Kol-HDL.
Li-hepariiniputki 5 ml
Säilyvyys kokoverenä 1 vrk. Eroteltu plasma säilyy 7 vrk jääkaapissa ja 3 kk pakastettuna. HDL-kolesterolia ei saa määrittää kirkastetusta näytteestä.
Fotometrinen, suora entsymaattinen. Akkreditoitu menetelmä (ei tällä hetkellä Kymenlaakson alueen laboratorioissa).
Akkreditoitu testauslaboratorio T055
Päivittäin
Samana päivänä
Lapset, alle 18 v | 0.8 - 2.1 | mmol/l |
Tavoitearvo miehet alk 18 v | yli 1 | mmol/l |
Tavoitearvo naiset alk 18 v | yli 1.2 | mmol/l |
Uudet pohjoismaisen NORIP-projektin (Nordic Reference Interval Project) tulosten mukaiset aikuisten viitearvot otettiin käyttöön 29.4.2004. Aikuisten NORIP -viitearvot ovat: miehet, alkaen 18 v. 0.8 - 2.1 mmol/l, naiset, alkaen 18 v. 1.0 - 2.7 mmol/l.
18 v täyttäneillä käytetään kuitenkin Lääkäriseura Duodecimin ja Suomen Sisätautilääkärien Yhdistys ry:n Käypä hoito -suosituksen Dyslipidemiat (2020) mukaisia tavoitearvoja, jotka ovat: miehet yli 1.0 mmol/l ja naiset yli 1.2 mmol/l.
Plasman kolesterolista on normaalisti 20 - 30 % HDL- fraktiossa, 65 - 70 % LDL:ssä ja 5 - 10 % VLDL:ssä. HDL:n tehtävänä on kuljettaa kolesterolia periferisistä kudoksista maksaan. Korkea plasman HDL- kolesterolin pitoisuus liittyy vähentyneeseen ateroskleroositaipumukseen ja alentuneeseen oireisen sepelvaltimotaudin riskiin, kun taas korkea seerumin LDL- kolesterolin pitoisuus lisää riskiä korkean kokonaiskolesterolin tavoin. Suhteen Kol/Kol-HDL tulisi olla alle 4. HDL-kolesterolin tasoa nostavat liikunta, laihdutus ylipainoisella ja alkoholi pienissä määrin. Eräät lääkeaineet voivat myös nostaa Kol-HDL-arvoa (estrogeenit, antiepileptit). Tunnetaan myös perinnöllinen tila, jossa on korkea Kol-HDL-arvo. Matala P -Kol-HDL-arvo on tavallinen tiloissa, joissa kokonaiskolesteroli (ja LDL-kolesteroli) ovat korkeat sekä hypertriglyseridemioissa. Alentunut Kol-HDL-arvo liittyy metaboliseen oireyhtymään, diabetekseen, ylipainoisuuteen ja sappistaasiin. Tunnetaan myös eräitä harvinaisia perinnöllisiä tiloja, joissa HDL-kolesteroli on selvästi alentunut tai puuttuu kokonaan (LCAT-entsyymin puutos, Tangierin tauti).
Häiriötekijöitä: Metamitsoli (kauppanimi Litalgin) häiritsee plasman HDL-kolesterolin määritysmenetelmää ja näyte tutkimukseen suositellaan otettavaksi ennen metamitsolin annostelemista. Lisäksi N-asetyylikysteiini (NAC) ja parasetamolin metaboliatuote N-asetyyli-p-bentsokinoni-imiini (NAPQI) saattavat suurina pitoisuuksina häiritä HDL-kolesterolin määritysmenetelmää ja aiheuttaa virheellisen pienen tuloksen.
Menetelmämuutos 8.3.2023. Tulostaso n. 7 % aiempaa korkeampi.
Huom! Tätä tutkimusta varten potilaalta ei edellytetä paastoa. Mikäli paastoarvo on tarpeen, pyydetään 4516 fP-Kol-HDL.