HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Papilloomavirus, genotyypin määritys

6444 -HPVNhTy

Tiedustelut

Virologian ja immunologian osasto, virologian yksikkö, puh. 050-4272125 (tai 050-4272127).

Yhteyshenkilöt

biokemisti Eeva Auvinen: eeva.auvinenathus.fi / 040 838 4010, mikrobiologi Anu Jääskeläinen: anu.e.jaaskelainenathus.fi / 0407019212 ja lääkäri Mirja Puolakkainen: mirja.puolakkainenathus.fi / 050 551 2006

Lähete

Virustutkimus

Indikaatiot

Papilloomavirusinfektiot anogenitaalialueella ja muilla limakalvoilla.

Papilloomavirusten genotyypitystä ihonäytteistä voidaan tehdä erillisessä testissä. Tällöin putkessa tulee olla selkeä merkintä, että kyseessä on ihonäyte.

Näyteastia

Katso kohta "Näyte" (Weblab Clinicalissa "Näytteen käs.ohjeet")

Näyte

NÄYTEASTIA: Näytteenottovälineet (APTIMA Cervical Collection and Transport Kit, #302657, vihreä etiketti, vihreä laatikko) tilataan maahantuojalta Immuno Diagnostic Oy puhelimitse 03-615 370 tai sähköpostilla info(at)immunodiagnostic.fi. Näytteenottovälineitä voi tilata laatikoittain (50 kpl/laatikko) tai 5 kpl erissä. Näyteputket ovat ilmaisia HUSLAB/Virologian asiakkaille. HUOM! Näytteenottovälinettä ei pidä sekoittaa samankaltaiseen klamydianäytteenottovälineeseen. Koepala otetaan APTIMA Cervical Collection -putkeen tai vaihtoehtoisesti muuhun tehdaspuhtaaseen putkeen, johon laitetaan noin 1 ml keittosuolaliuosta. On varmistettava, että koepala putoaa putkessa olevaan nesteeseen, jotta näytteen säilyvyys voidaan taata.

NÄYTTEENOTTO: NAISILTA papilloomaviruksen nukleiinihapon osoitus (HPV-tutkimus) tehdään yleensä kohdunkaulan/kohdunnapukan/vaginan solunäytteestä. Naisilta, joilta kohtu on poistettu, näyte otetaan emättimen pohjalta (vaginasaumasta). Puhdista ensin kohdunsuulta lima näytteenottopakkauksen valkoisella puhdistustikulla. Ota HPV-näyte sinivartisella harjalla kiertämällä tikkua kolme täyttä kierrosta myötäpäivään kohdunkaulakanavassa. Mikäli kyseessä on kohdunkaulan/kohdunnapukan näyte, vedä tikku ulos varoen koskemasta emättimen limakalvoon. Pyörittele harjaa näyteputken nesteessä edestakaisin peukalon ja etusormen välissä kolme kertaa solujen irrottamiseksi. POISTA HARJA ja sulje putki tiukasti. MIEHILTÄ (vain 6444 -HPVNhTy-tutkimus) raaputetaan näkyvästä leesiosta mahdollisimman voimakkaasti soluja näytteenottoharjalla, joka voidaan kostuttaa keittosuolaliuoksessa ennen keräystä. Oireettomalta mieheltä soluja kerätään voimakkaasti raaputtaen peniksen iholta, esinahan alta ja virtsaputken suulta näytteenottoharjalla. Peräaukosta ja sen ympäriltä näyte kerätään harjalla raaputtamalla siten, että mukaan saadaan mahdollisimman paljon soluja. Näytteen kerääminen useasta paikasta lisää testiherkkyyttä miehillä. KOEPALA voidaan tarvittaessa ottaa näkyvästä leesioista naisilta tai miehiltä anogenitaalialueelta tai pään ja kaulan alueelta. On tärkeää varmistaa, että koepala pudotetaan APTIMA-putkessa tai muussa putkessa olevaan nesteeseen. Myös iholeesioista on mahdollista tehdä HPV-tyypitys erillisessä testissä. Tällöin näyteputkessa tulee olla selkeä merkintä, että kyseessä on ihonäyte.

NÄYTTEEN SÄILYTYS JA LÄHETYS: Testivalmistajan (Hologic) kuljetusputkeen kerätyt näytteet säilyvät huoneenlämmössä tai jääkaappilämpötilassa 2 viikkoa. Näytteet voi lähettää virologian osastolle tavallisena postikuljetuksena. Muihin putkiin otetut näytteet toimitetaan virologian osastolle mielellään samana päivänä (tarvittaessa lyhytaikainen säilytys jääkaapissa). Mikäli kyseessä on ihonäyte, siitä pitää olla erillinen merkintä putkessa.

Menetelmä

Reaaliaikainen polymeraasiketjureaktio (reaaliaikainen PCR). Alihankintana teetettävä tutkimus.

Tulokset valmiina

3 viikon sisällä näytteen saapumisesta laboratorioon.

Tulkinta

Positiivisessa testivastauksessa eritellään kaikki näytteestä todetut HPV-tyypit. Negatiivinen testivastaus tarkoittaa, että näytteessä ei ole todettu testin osoittamia HPV-tyyppejä. Testi tunnistaa 15 suuren riskin HPV-tyyppiä (HPV 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 73, 82), neljä mahdollisesti suuren riskin HPV-tyyppiä (HPV 26, 53, 66, 69) ja yhdeksän pienen riskin HPV-tyyppiä (HPV 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54, 61, 70).

Ihonäytteistä voidaan todeta myös muita HPV-tyyppejä.

Tutkimus -HPVNhTy päivitetty 27.02.2023 / EA

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 06.10.2024 klo 00:40.