HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Papilloomavirus, nukleiinihappo, suuren riskin (kval)

6445 -hHPVNhO

Tiedustelut

Virologian ja immunologian osasto, virologian nukleiinihappotutkimukset, puh. 040 547 7390.

Yhteyshenkilöt

biokemisti Eeva Auvinen: eeva.auvinenathus.fi / 040 838 4010, mikrobiologi Anu Jääskeläinen: anu.e.jaaskelainenathus.fi / 0407019212 ja lääkäri Mirja Puolakkainen: mirja.puolakkainenathus.fi / 050 551 2006

Lähete

Virustutkimus

Indikaatiot

Tutkimus on tarkoitettu vain naisten limakalvonäytteille. Epiteelimuutoksen vuoksi hoidettujen potilaiden seuranta, seulontaluonteinen testaus 30 vuotta täyttäneillä naisilla, jotka eivät ole osallistuneet joukkoseulontaan, tai jos edellisestä seulontatestistä on yli 5 vuotta. Papilloomavirusinfektioiden selvittelyyn anogenitaalialueella ja muilla limakalvoilla suositellaan tutkimusta 6444 HPVNhTy, joka määrittää suuren riskin HPV-tyyppien lisäksi myös pienen riskin HPV-tyypit.

Näyteastia

Katso kohta "Näyte" (Weblab Clinicalissa "Näytteen käs.ohjeet")

Näyte

NÄYTEASTIA: Näytteenottovälineet (APTIMA Cervical Collection and Transport Kit, #302657, vihreä etiketti, vihreä laatikko) tilataan maahantuojalta Immuno Diagnostic Oy puhelimitse 03-615 370 tai sähköpostilla info(at)immunodiagnostic.fi. Näytteenottovälineitä voi tilata laatikoittain (50 kpl/laatikko) tai 5 kpl erissä. Näyteputket ovat ilmaisia HUSLAB/Virologian asiakkaille. HUOM! Cervical-näytteenottovälinettä ei pidä sekoittaa samankaltaiseen klamydianäytteenottovälineeseen.

NÄYTTEENOTTO: Naisilta papilloomaviruksen nukleiinihapon osoitus (HPV-tutkimus) tehdään yleensä kohdunkaulan/kohdunnapukan/vaginan solunäytteestä. Naisilta, joilta kohtu on poistettu, näyte otetaan emättimen pohjalta (vaginasaumasta). Puhdista ensin kohdunsuulta lima näytteenottopakkauksen valkoisella puhdistustikulla. Ota HPV-näyte sinivartisella harjalla kiertämällä tikkua kolme täyttä kierrosta myötäpäivään kohdunkaulakanavassa. Mikäli kyseessä on kohdunkaulan/kohdunnapukan näyte, vedä tikku ulos varoen koskemasta emättimen limakalvoon. Pyörittele harjaa näyteputken nesteessä edestakaisin peukalon ja etusormen välissä kolme kertaa solujen irrottamiseksi. POISTA HARJA ja sulje putki tiukasti.

NÄYTTEEN SÄILYTYS JA LÄHETYS: Testivalmistajan (Hologic) kuljetusputkeen kerätyt näytteet säilyvät huoneenlämmössä tai jääkaappilämpötilassa 2 viikkoa. Näytteet voi lähettää virologian osastolle tavallisena postikuljetuksena.

Menetelmä

Transkriptiovälitteinen monistusmenetelmä (TMA). Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Työpäivinä (ma-pe)

Tulokset valmiina

5 työpäivän kuluessa näytteen saapumisesta.

Tulkinta

Positiivinen testivastaus tarkoittaa, että näytteestä on todettu jotakin tai joitakin HPV-tyypeistä 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 tai 68. Negatiivinen testivastaus tarkoittaa, että näytteestä ei ole osoitettu em. HPV-tyyppejä. Testivastaus ei erittele näytteestä todettuja HPV-tyyppejä.

Tutkimus -hHPVNhO päivitetty 27.02.2023 / EA

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 16.06.2024 klo 00:42.