HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Testosteroni, vapaa, laskettu, seerumista

6451 S -TestoVl

Osatutkimukset

S -SHBG ja S -Testo

Tiedustelut

HUSLAB Asiakasneuvonta, puh. 09 471 72579, arkisin klo 07.30 - 15.00

Yhteyshenkilöt

kemisti Tea Lamberg: tea.lambergathus.fi / 0404869961 ja lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654

Indikaatiot

Miehillä hypogonadismi, impotenssi ja spermatogeneesin häiriöt, pojilla puberteettihäiriöt.

Naiset, tytöt ja prepubertaaliset pojat: käytä tutkimusta 21914 S -TesMSVl. Ks. tiedote.

Esivalmistelu

Miehillä näyte pyritään ottamaan aamulla (ennen klo 11, mieluiten klo 7-10), johtuen testosteronin vuorokausivaihtelusta. Laboratorion viitearvot on määritetty nuorten miesten aamunäytteiden perusteella. Naisilla näyte otetaan mieluiten kierron 5. - 8. vrk.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

1 ml seerumia, lapset vähintään 300 µl. Lähetys sentrifugoimatta huoneenlämpöisenä, jos perillä vuorokauden kuluessa. Näyte säilyy eroteltuna jääkaapissa 6 vrk. Pidempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan eroteltuna.

Menetelmä

S -Testo: Immunokemiluminometrinen.

S -SHBG: Immunokemiluminometrinen. Akkreditoitu menetelmä.

S -TestoVl: laskennallinen suure (ns. Andersonin kaava)

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Arkisin (ma-pe)

Tulokset valmiina

Samana päivänä

Viitearvot

Miehet 155 - 800 pmol/l
Naiset 9 - 30 pmol/l

Tulkinta

Testosteroni on plasmassa pääosin sitoutuneena proteiiniin (98%) ja vain n. 2-3 % on vapaata, biologisesti aktiivista hormonia. Tärkeimmät sitojaproteiinit ovat albumiini ja sukupuolihormoneja sitova globuliini (SHBG). SHBG:n pitoisuutta kohottavat mm. raskaus, estrogeenit (e-pillerit), hypertyreoosi, maksakirroosi sekä maksan mikrosomaalisia entsyymejä indusoivat lääkkeet. SHBG:n pitoisuutta laskevat mm. hyperandrogenismi (testosteroni), obesiteetti ja hypotyreoosi.

Kokonaistestosteronitaso riippuu suuresti verenkierron SHBG- tasosta sen testosteronia sitomiseen perustuvan "varastointiominaisuuden" takia. Koska hyperandrogenismi naisilla laskee seerumin SHBG-tasoa, kokonaistestosteronitaso antaa usein väärän kuvan androgeenivaikutuksesta. Vapaa testosteroni kuvaa etenkin naisilla testosteronin biologista aktiviteettia paremmin kuin seerumin testosteronin kokonaispitoisuus. Miehillä Seerumin SHBG-pitoisuus kohoaa iän mukana. Siksi kokonaistestosteroni ei aina paljasta alkavaa hypogonadismia.

Testosteronilla on vuorokausivaihtelu. Testosteronin pitoisuus on korkeimmillaan aamulla noin klo 6-7 aikaan, laskee jo iltapäivän aikana ja on matalimmillaan illalla klo 19-20 aikaan, jolloin pitoisuus voi olla 30% matalampi verrattuna aamuarvoon. Tämän vuoksi näyte olisi pyrittävä ottamaan aina samaan aikaan, jos verrataan useampia näytteitä.

Huomautuksia

S -Testo: Määritysmenetelmämuutos 9.6.2020, koskee tämän jälkeen otettuja näytteitä. Ks. tiedote. S-TestoVl tulostaso säilyy ennallaan miesten tyypillisillä yli 50-100 pmol/l -pitoisuuksilla.

Naiset, tytöt ja prepubertaaliset pojat: käytä tutkimusta 21914 S -TesMSVl.

Tutkimus S -TestoVl päivitetty 14.04.2021 / MA

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 02.12.2023 klo 00:40.