HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

EEG ja videomonitorointi, vuorokausi, kaikki ikäryhmät

6507 Pt-EEGPaV1

Tiedustelut

KNF-osasto: Uusi lastensairaala (09) 471 80500, Hyvinkään sairaala (019) 4587 2747, Jorvin sairaala (09) 471 82010

Indikaatiot

Pitkäaikaismonitorointia videoinnilla käytetään kohtausoireiden selvittämiseen. Tutkimusta voidaan käyttää tehohoitopotilaiden purkausten seurantaan, mutta myös epilepsiakohtausten selvittelyyn. Tutkimuksella voidaan selvittää kohtausoireiden luonnetta ja EEG-purkausten korrelaatioita oireeseen. Tutkimusta voidaan käyttää kohtaustiheyden määrittämiseen, ns. subkliinisten ja toiminnallisten kohtausten sekä kohtausten vuorokausijakauman ja laukaisevien tekijöiden selvittämiseen. Tutkimuksesta sovitaan puhelimitse KNF-lääkärin kanssa ja itse tutkimus tilataan Apotti-järjestelmästä.

Esivalmistelu

Tutkimusta varten pään iholle tulee olla mahdollista asettaa mittauselektrodeja. Tehohoitopotilailta olisi suotavaa poistaa mahdolliset pitkäaikaisrekisteröintineulat noin 15 minuuttia ennen rekisteröintiä. Hiusten ja hiuspohjan tulee olla mahdollisimman puhtaat ja kuivat. Tutkimuksessa käytetään elektrodipastaa, jota ei välttämättä saada kokonaan pois ilman hiusten pesua. Potilaan säännölliseen lääkitykseen ei tarvitse tehdä muutoksia. Keskushermostoon vaikuttavien tarvittaessa käytettävien lääkkeiden käyttöä olisi hyvä välttää, mikäli mahdollista (esim. edeltävien kolmen vuorokauden ajan).

Menetelmä

EEG:tä mitataan elektrodeilla, jotka kiinnitetään pään iholle elektrodipastan avulla tai vaihtoehtoisesti elektrodimyssyllä. Elektrodien lukumäärä päätetään potilaskohtaisesti. EEG:n lisäksi voidaan mitata silmänliikkeitä ja EKG:ta ihon pinnalta sekä hengitysliikkeitä venymäanturin avulla. Tutkimuksen valmistelu kestää noin 1-1,5h. Tutkimus videoidaan.

Lähetteessä tarvittavat tiedot

Uusi lastensairaala, Hyvinkään sairaala: Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Yleistä

Lähettävä yksikkö tilaa tutkimukseen tulkin.

Tulkinta

EEG:n tulkitsee KNF-lääkäri ja tutkimuksesta tulee lausunto Apotti -järjestelmään. Lisäksi lausunto on luettavissa paikallisissa potilas- tai laboratoriotietojärjestelmissä.

Tutkimus Pt-EEGPaV1 päivitetty 11.03.2024 / KHS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 21.06.2024 klo 00:40.