HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Pt-Vireystutkimus

6560 Pt-Vireys

Yhteyshenkilöt

erikoislääkäri Anniina Norrkniivilä: anniina.norrkniivilaathus.fi / 050-4109456

Indikaatiot

Unihäiriöpotilaan ajokyvyn arviointi. Ammattikuljettajana toimivan uniapneapotilaan työkyvyn arviointi. Josler/Pt-Vireys ei ole diagnostinen tutkimus, vaan se on tarkoitettu potilaille, joilla on jo jokin unihäiriödiagnoosi, yleensä uniapnea.

Esivalmistelu

Potilas voi yleensä ottaa säännöllisesti käyttämänsä lääkkeet normaalisti tutkimusajankohtana. Tarvittaessa käytettävien nukahtamis- ja unilääkkeiden käyttöä on edeltävänä yönä vältettävä, mikäli mahdollista. On tärkeää, että potilas nukkuu edeltävän yön mahdollisimman tavalliseen tapaan. Kahvia saa juoda tavanomaisen määrän.

Suoritus

Potilas tulee tutkimuspäivän aamuna sovittuna aikana KNF-osastolle. Osarekisteröinnit suoritetaan 3 kertaa päivän aikana 2 tunnin välein n. 40 min kerrallaan. Tutkimus alkaa n. klo 10. Väliajoilla potilaan on pysyttävä hereillä. Tupakoiva potilas saa käydä ulkona tupakalla ja välttäen tupakointia 30 min ajan ennen jokaista osarekisteröintiä. Potilaalla on mahdollisuus omakustanteiseen lounaaseen ja hän voi ottaa omia eväitä mukaan. Jokaisen osarekisteröinnin alussa potilaalle annetaan ohje pitää silmät auki, istua tuolissa ja pysyä hereillä niin pitkään kuin mahdollista. Potilas pitää kädessään pientä laitetta, jossa vilkahtaa valo kolmen sekunnin välein ja potilaan on joka kerta reagoitava painamalla laitetta kevyesti.

Menetelmä

Seurataan potilaan painalluksia ja videokuvasta tarkistetaan, että laite on kädessä ja potilas istuu. Mikäli potilas ei paina nappia 7 peräkkäisen valonvälähdyksen aikana, hänen tulkitaan nukahtaneen. Määritetään nukahtamisviive ja huomioidaan myös lyhyemmät torkahdukset.

Tulkinta

Normaali tulos on, että potilas ei nukahda ollenkaan osarekisteröintien aikana. Jos hän tekee seitsemän peräkkäistä virhettä eli nukahtaa, tulos on poikkeava. Lisäksi lasketaan virheindeksi eli kaikkien yksittäisten virheiden määrä rekisteröintien keston aikana. Virheindeksi 0-20/h on normaali, 20-50/h lievästi poikkeava, 50-100/h poikkeava ja yli 100/h vahvasti poikkeava. Lausunnossa arvioidaan osarekisteröintien onnistumista, poikkeavien löydösten merkitsevyyttä erityisesti kysymyksenasettelun osalta ja mahdollisia sekoittavia tekijöitä sekä otetaan kantaa jatkotutkimusten tarpeeseen. Tiivistelmätulostus liitetään lausuntoon.

Huomautuksia

Vasta-aiheet: Potilaalla ei saa olla akuuttia hengitystieinfektiota. Potilaalla on oltava hyvä kooperaatiokyky ja riittävä suomen, ruotsin tai englannin kielen taito. Jos potilas ei puhu tai ymmärrä riittävästi em. kieliä, potilaalla tulee olla tulkki tutkimukseen tullessaan. Lähetteeseen tulee selkeästi merkitä tulkin tarve ja tulkattava kieli. Lähettävä yksikkö tilaa tulkin tutkimukseen.

Tutkimus Pt-Vireys päivitetty 17.05.2023 / NJ

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 23.06.2024 klo 00:41.