HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Hb-Ef, Hemoglobiini, elektroforeesi, verestä, verestä

6600 B -Hb-Ef

Yhteyshenkilöt

kemisti Outi Itkonen: outi.itkonenathus.fi / 050 427 9277 ja lääkäri Päivi Helminen-Pacius: paivi.helminenathus.fi / (09) 471 71370 / 050 427 0475

Näyteastia

3 ml EDTA-vakuumiputki

Menetelmä

Kapillaarielektoforeesi.

Tulokset valmiina

Kolmen viikon kuluessa

Tulkinta

B -Hb-Ef -tutkimuksella havaitaan normaalien Hb-fraktioiden (HbAo, HbF ja HbA2) lisäksi lukuisia poikkeavia hemoglobiineja, mm. maailmanlaajuisesti yleisimmät Hb-variantit HbS, HbE, HbC ja HbD sekä tavallisimpia Suomessa esiintyviä Hb-variantteja Hb-Helsinki (korkean happiaffiniteetin omaava hemoglobiini) sekä Hb-Tacoma ja Hb-Vaasa (kaksi jälkimmäistä ovat epästabiileja hemoglobiineja). Tutkimuksella ei kuitenkaan voida havaita korkean happiaffiniteetin omaavaa Hb-Meilahti (Hb-Linköping) -varianttia. Lisäksi tulee huomioida, että Hb-varianttien diagnostiikka edellyttää näytteen tutkimisen vähintään kahdella eri menetelmällä, joten ensisijainen tutkimus on B -Hb-Fr (tutk. no 1564).

Kapillaarielektroforeesilla määritetään kaikkien hemoglobiinifraktioiden osuudet kokonaishemoglobiinista. Sillä voidaan havaita betatalassemiassa tavallisesti koholla oleva HbA2, mikäli löydös on selvä. Tutkimusta ei kuitenkaan ole verifioitu betatalassemiadiagnostiikkaan, eikä se ole siihen tarkoitukseen käytettävissä. Alfatalassemiassa B -Hb-Ef on normaali, joten tutkimus ei sovellu alfatalassemiadiagnostiikkaan.

Tutkimus B -Hb-Ef päivitetty 26.04.2022 / PN

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 28.11.2022 klo 01:26.