HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Suolistosyöpäseulonta kolonoskopianäytteistä, kudosnäytteestä

6606 Ts-ColSeul

Tiedustelut

 Meilahden patologian laboratorio 09 471 71304
 Jorvin patologian laboratorio 09 471 82670
 Hyvinkään patologian laboratorio 040 6654872
 Kymenlaakson patologian laboratotio 040 481 5229
 Etelä-Karjalan patologian laboratorio 040 651 3928

Yhteyshenkilöt

lääkäri Sonja Boyd: sonja.boydathus.fi / +358504270551

Indikaatiot

Seulontakolonoskopiassa todetuista leesioista (polyypit ja kasvaimet) otettujen näytteiden histologinen tutkimus.

Näyte

Näytteet fiksoidaan välittömästi käyttäen 10 % formaliinia (4 % formaldehydiä). Formaliinia tulisi olla tilavuudeltaan 10 kertaa enemmän kuin kudosta. Näyte lähetetään tiiviisti suljetussa näyteastiassa patologian laboratorioon.

Menetelmä

Suolistosyöpäseulonta kolonoskopiat tehdään ulosteen positiivisen verilöydöksen perusteella potilaalle mahdollisen syövän tai syövän esiastemuutoksen löytämiseksi.

Tutkimuskokonaisuuteen kuuluu seulontakolonoskopiassa nähtyjen leesioiden kohden-netut biopsiat paksu- ja peräsuolen limakalvoalueilta. Jokainen leesio biopsoidaan omaan purkkiinsa. Sen lokalisaatio ja makroskooppinen koko tulee ilmoittaa lähetteessä.

Patologian erikoislääkäri tai vastuuhenkilön valtuuttama sairaalalääkäri antaa lausunnon perehdyttyään riittäviin esitietoihin ja tutkittuaan valmistetut histologiset näytteet tarvit-taessa täydennettyinä lisätutkimuksilla. Lausuntoon sisältyy taulukko, tekstiosa ja SNO-MED-koodiston mukainen patologisanatominen diagnoosi.

Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

ma-pe

Tulokset valmiina

80 % tutkimuksista vastataan 10 arkipäivän kuluessa

Yleistä

Suolistosyöpäseulonta kolonoskopiat tehdään ulosteen verilöydöksen perusteella. Tutkimuskokonaisuuteen kuuluu seulontakolonoskopiassa nähtyjen leesioiden (polyyppit ja kasvaimet) kohdennetut biopsiat paksu- ja peräsuolen limakalvoalueilta. Jokainen leesio biopsoidaan omaan purkkiinsa ja sen lokalisaation ilmoitetaan lähetteessä. Leesioiden endoskooppinen/makroskooppinen koko (suurin läpimitta) tulee ilmoittaa lähetteessä.

Tulkinta

Patologian erikoislääkäri tai vastuuhenkilön valtuuttama sairaalalääkäri antaa lausunnon perehdyttyään riittäviin esitietoihin ja tutkittuaan valmistetut histologiset näytteet tarvittaessa täydennettyinä lisätutkimuksilla. Lausuntoon kuuluu taulukko, tekstiosa ja SNOMED-koodiston mukainen patologisanatominen diagnoosi.

Tutkimus Ts-ColSeul päivitetty 09.04.2024 / JS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 16.06.2024 klo 00:42.