HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Amfifysiini, vasta-aineet, aivo-selkäydinnesteestä

6623 Li-AmfiAb

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, puh . (09)471 73220

Yhteyshenkilöt

lääkäri Hanna Jarva: hanna.jarvaathus.fi / 050 427 9816 ja lääkäri Anne Toivonen: anne.toivonenathus.fi / 0504408375

Indikaatiot

Paraneoplastisten oireyhtymien, erityisesti stiff person- oireyhtymän, periferisten sensoristen ja motoristen neuropatioiden, pikkuaivo-oireyhtymien ja myelopatioiden diagnostiikka.

Näyteastia

Tehdaspuhdas muoviputki 10 ml

Näyte

1 ml likvoria. Lähetys huoneenlämmössä. Näytteen säilytys jääkaapissa.

Menetelmä

Epäsuroa immunofluoresenssi. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta. Tutkimus tehdään Stöckerin laboratoriossa, Lyypekki, Saksa (www.labor-stoecker.de).

Tulokset valmiina

Tavallisesti 20 työpäivää.

Tulkinta

Amfifysiini-vasta-aineita esiintyy potilailla, joilla on nk. stiff person-oireyhtymä tai subakuutti sensorinen tai motorinen periferinen neuropatia. Pään hermojen neuropatia, neuromyotonia, opsoklonus-myoklonus oireyhtymä, Lambert- Eatonin myasteeninen syndrooma, myelopatia tai psyyken häiriöt voivat myös kuulua taudinkuvaan. Vasta-aineet kuuluvat 'klassisiin' paraneoplastisiin vasta-aineisiin. Niitä on kuvattu vain maligniteetteihin liittyen. Keuhkojen piensolukarsinooma, rintasyöpä tai munasarjasyöpä ovat usein vasta-aineiden aiheuttajat. Neurologiset oireet voivat olla ensimmäinen merkki maligniteetista. Merkkinä intratekaalisesta vasta-ainesynteesistä vasta-aineita voi löytyä myös likvorista.

Huomautuksia

Kts. myös S-AmfiAb (21127), Neuronaalinen glutamaattidekarboksylaasi (GAD), vasta-aineet (Li-NeGadAb, 22659), Glysiinireseptori, vasta-aineet(21163).

Tutkimus Li-AmfiAb päivitetty 25.04.2024 / ILL

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 22.06.2024 klo 00:41.