HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Amfifysiini, vasta-aineet, seerumista

6624 S -AmfiAb

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, puh. (09) 471 73220

Yhteyshenkilöt

lääkäri Hanna Jarva: hanna.jarvaathus.fi / 050 427 9816 ja lääkäri Anne Toivonen: anne.toivonenathus.fi / 0504408375

Indikaatiot

Paraneoplastisten oireyhtymien, erityisesti stiff person- oireyhtymän, periferisten sensoristen ja motoristen neuropatioiden, pikkuaivo-oireyhtymien ja myelopatioiden diagnostiikka.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

1 ml seerumia. Lähetys huoneenlämmössä. Näytteen säilytys jääkaapissa.

Menetelmä

Epäsuora immunofluoresenssi. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta. Tutkimus tehdään Stöckerin laboratoriossa, Lyypekki, Saksa (www.labor-stoecker.de).

Tulokset valmiina

Tavallisesti 20 työpäivää.

Viitearvot

Kaikki alle 10 Titteri

Tulkinta

Amfifysiini-vasta-aineita esiintyy potilailla, joilla on nk. stiff person-oireyhtymä tai subakuutti sensorinen tai motorinen periferinen neuropatia. Pään hermojen neuropatia, neuromyotonia, opsoklonus-myoklonus oireyhtymä, Lambert- Eatonin myasteeninen syndrooma, myelopatia tai psyyken häiriöt voivat myös kuulua taudinkuvaan. Vasta-aineet kuuluvat 'klassisiin' paraneoplastisiin vasta-aineisiin. Niitä on kuvattu vain maligniteetteihin liittyen. Keuhkojen piensolukarsinooma, rintasyöpä tai munasarjasyöpä ovat usein vasta-aineiden aiheuttajat. Neurologiset oireet voivat olla ensimmäinen merkki maligniteetista. Merkkinä intratekaalisesta vasta-ainesynteesistä vasta-aineita voi löytyä myös likvorista.

Huomautuksia

Kts. myös Li-AmfiAb (21130), Neuronaalinen glutamaattidekarboksylaasi (GAD), vasta-aineet (S-NeGadAb, 22658), Glysiinireseptori, vasta-aineet(21162).

Tutkimus S -AmfiAb päivitetty 25.04.2024 / ILL

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 15.06.2024 klo 00:41.