HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Bakteeri, värjäys, emätineritteestä

6630 Fl-BaktVr

Tiedustelut

Bakteriologian laboratorio, puh. (09) 471 73040 tai 050 427 2502

Yhteyshenkilöt

mikrobiologi Suvi Korhonen: suvi.korhonenathus.fi / 050 4408615 ja lääkäri Jukka Torvikoski: jukka.torvikoskiathus.fi / 040 6626275

Lähete

Bakteriologian tutkimukset

Indikaatiot

Bakteerivaginoosin diagnoosi on pääsääntöisesti kliininen ja tila voidaan yleensä hoitaa ilman laboratoriodiagnostiikkaa. Fl-Bakt-värjäys-tutkimus soveltuu käytettäväksi vain oireisen raskaana olevan tai fertiili-ikäisen naisen bakteerivaginoosin diagnoosin varmistamisessa ja hoidolle reagoimattoman bakteerivaginoosin/vulvovaginiitin erotusdiagnostiikassa. Lasten (alle 12-vuotiaiden) näytteitä ei tutkita.

Toistuvan hiivavaginiitin (>4 krt/vuosi) diagnostiikassa suositellaan käytettävän Sk-SienVi-tutkimusta. Fluorin bakteeriviljely ei sovellu bakteerivaginoosin/vulvovaginiitin diagnostiikkaan.

Näyteastia

Aluslasi (objektilasi)

Näyte

Näytteeksi otetaan emätineritettä emättimen limakalvolta. Näyte levitetään näytteenottotikulla suoraan objektilasille.

Lasin hiososaan (mattapintaan) kirjoitetaan lyijykynällä potilaan henkilötiedot, pyydetty tutkimus ja näytteenottopäivämäärä. Näyte sivellään samalle puolelle kuin potilastiedot. Näyte ilmakuivataan. Värjäyslasi säilytetään huoneenlämmössä ja lähetetään omassa kuljetuskotelossa, johon on liimattu viivakoodillinen tunnistetarra.

Menetelmä

Värjäys ja mikroskopointi. Mikrobiston arvioiminen ja kuvaaminen ns. Nugent score -kriteerien avulla.

Tekotiheys

Arkipäivinä (ma-pe).

Tulkinta

Bakteerivaginoosi voidaan diagnosoida käyttämällä Gram- värjäyksellä saatavaa pisteytystä (Nugent score), jossa arvioidaan laktobasillien ja bakteerivaginoosiin assosioituneiden bakteerien morfotyyppien suhdetta.

Vastaus annetaan lausuntona, jossa kuvataan mikrobistoa. Mikäli näytteessä on runsaasti hiivaa ja/tai leukosyyttejä, vastataan ne sivulöydöksinä.

Tutkimus Fl-BaktVr päivitetty 16.04.2024 / RS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 22.06.2024 klo 00:41.