HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Candida auris, viljely

6633 -CaauVi

Yhteyshenkilöt

lääkäri Nathalie Friberg: nathalie.fribergathus.fi / 050-428 6876 ja mikrobiologi Reetta Sihvonen: reetta.sihvonenathus.fi / 040 6823136

Indikaatiot

Seulontaviljely Candida auris -kolonisaation osoittamiseen, kun kyseessä on suora sairaalasiirto ulkomailta, C. auris -kantaja tai C. auris -altistunut.

Seulontanäytteitä otetaan yleensä kahdet peräkkäisinä päivinä.

Näyte

Kolonisaatiota tutkittaessa lähetetään näytteeksi kainalo-, nivus-, nielu- ja rektumsivelynäyte otettuna dacron-tikulla geelikuljetusputkeen. Näyte voidaan ottaa myös infektiofokuksesta (esim. haava, virtsa, dreenierite), katetrin/dreenin kohdalta tai aikaisemmin kolonisoituneesta kohdasta, jolloin se otetaan kuten tavallinen sieniviljelynäyte (ei ihon puhdistusta ennen näytteenottoa). Virtsaviljelyä varten näyte voidaan ottaa joko säilöntäaineelliseen tai säilöntäaineettomaan putkeen. Kuljetusta odotettaessa näytteitä voi säilyttää huoneenlämmössä tai jääkaapissa. Yhteystiedot: Mykologian yksikkö arkipäivisin klo 8-16: (09) 471 76290, päivystysaikana Bakteriologian osasto: 050 427 2222.

Menetelmä

Viljely erikoiselatusaineilla ja tunnistaminen. Tunnistaminen tapahtuu morfologisten erityispiirteiden avulla referenssielatusaineilla, massaspektrometrillä (Maldi-TOF) ja tarvittaessa DNA-tekniikoilla (sekvensointi).

Tekotiheys

Viljely joka päivä (ma-su).

Tulokset valmiina

Viljelytulokset ovat valmiina 1 viikon kuluttua viljelystä. Ensimmäinen alustava vastaus positiivisesta näytteestä annetaan yleensä 3-5 vrk:n kuluttua viljelystä.

Tulkinta

Normaalisti negatiivinen.

Huomautuksia

-CaauVi ei sisällä natiivitutkimusta ja se on tarkoitettu vain C. auris -hiivan seulontaan. Mikäli epäillään muun hiivan tai rihmasienen aiheuttamaa infektiota, suositellaan Pu-SienVi (3508) tutkimusta. Herkkyysmääritys tehdään vain ensimmäisestä löydöksestä ja tarvittaessa kerran viikossa, jos potilas saa antimykoottihoitoa. Mikäli ympäristönäytteiden tutkiminen katsotaan tarpeelliseksi, asiasta on sovittava laboratorion kanssa.

Tutkimus -CaauVi päivitetty 16.04.2024 / RS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 15.06.2024 klo 00:41.