HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
Tutkimuksen S -IA2Ab (6670) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
Virologian ja immunologian laboratorio, Virologian ja immunologian erikoistutkimukset, puh. 050 427 2126
Immunologiset tutkimukset
Tyypin 1 diabeteksen, aikuisiällä kehittyvän diabeteksen, prediabeteksen ja polyendokrinopatioiden diagnostiikka
Seerumi-geeliputki 5 ml
0.5 ml seerumia
Entsyymi-immunologinen menetelmä.
Kerran kahdessa viikossa
5-15 työpäivää
Viitearvot:
Normaali <15 U/ml
Heikosti koholla 15 - 60 U/ml
Koholla >60 U/ml
Tyypin 1 diabetes (T1DM) on autoimmuunitauti, jossa haiman insuliinia tuottavat beta-solut tuhoutuvat. Kliinisen taudin puhkeamista edeltää yleensä vaihe, jossa potilaiden veressä voidaan osoittaa autovasta-aineita haiman beta-soluja kohtaan. Näitä ovat mm. insuliiniautovasta-aineet, saarekesoluvasta-aineet, GAD-vasta-aineet ja vasta-aineet beta-solujen tyrosiinifosfataasin kaltaisen kalvoproteiinin (IA2) (saarekesoluantigeeni 512) solun sisäistä osaa kohtaan . Riskigenotyypin omaaville henkilöille kehittyy usein yksittäisiä beta-soluvasta-aineita. Nämä ovat usein harmittomia ja ohimeneviä. Vasta-aineiden pysyminen ja useamman eri beta-soluvasta-aineen samanaikainen esiintyminen voi merkitä kehittyvää tautia ja diabeteksen riskiä.
IA2-vasta-aineet ilmaantuvat kehittyvässä tyypin 1 diabeteksessa usein kehityksen myöhäisvaiheessa ja ovat merkki aktiivista tautiprosessista. Vastadiagnosoitujen T1D- potilaiden ja verrokkien verinäytteitä tutkittaessa IA2- vasta-aineiden sensitiivisyys taudin suhteen on n. 60% ja spesifisyys lähes 100%.
Katso myös Langerhansin saareke, vasta-aineet (S-LangAb, 2198) ja Glutamaattidekarboksylaasi (GAD), vasta-aineet (S-GadAb, 4400).
Kts. myös Langerhansin saareke, vasta-aineet (S -LangAb, 2198), Glutamaattidekarboksylaasi, vasta-aineet (S -GADAb, 4400) ja Endokriinisten tautien immunologiset tutkimukset (S -AITEndo, 9372).