HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Myeliinioligodendrosyyttiglykoproteiini, vasta-aineet, aivo-selkäydinnesteestä

6685 Li-MOGAb

Tiedustelut

Virologian ja immunologian osasto, immunologian yksikkö, puh. (09) 471 73220

Yhteyshenkilöt

lääkäri Hanna Jarva: hanna.jarvaathus.fi / 050 427 9816 ja lääkäri Anne Toivonen: anne.toivonenathus.fi / 0504408375

Indikaatiot

Multippeliskleroosin (MS) ja neuromyelitis optica (NMO) -taudin erotusdiagnostiikka. Ks. myös Akvaporiini 4, vasta-aineet, seerumista.

Näyteastia

Tehdaspuhdas muoviputki 10 ml

Näyte

Näytemäärä: 1,5 ml likvoria. Lähetys huoneenlämmössä. Näyte säilyy jääkaapissa viikonlopun yli. Pitempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan.

Menetelmä

Epäsuora immunofuoresenssi. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta. Tutkimus tehdään alihankintana Labor Prof Stöcker, Lyypekki , Saksa,.

Tekotiheys

Tulokset valmiina: tavallisesti 20 työpäivää.

Tulkinta

Vastaus annetaan kvalitatiivisessa muodossa (posit/negat).

Ko. vasta-aineita todetaan pienellä osalla MS-tautipotilaista ja Neuromyelitis optica (NMO, Devic'in tauti) -potilaista. Neuromyelitis optica (NMO, Devic'in tauti) on keskushermoston krooninen demyelinoiva tulehdustauti, joka vaikuttaa pääasiassa nervus opticukseen ja selkäytimeen. Valtaosa potilaista on naisia. NMO on MS-taudin tavoin aaltomaisesti etenevä tauti ja voi johtaa näön menetykseen. NMO:n mahdollisimman varhainen diagnoosi on tärkeää, koska sen hoito eroaa muista erotusdiagnostiikassa kyseeseen tulevista tiloista kuten MS-tauti, vaskuliitit, neuroborrelioosi, paraneoplastiset oireyhtymät tai B12- vitamiinin puutostila. NMO-potilaiden veressä on myös vasta-aineita akvaporiini 4-vesikanavaproteiinia kohtaan. Ks. myös S -Aqp4Ab.

Huomautuksia

Tutkimus tehdään alihankintana Labor Prof Stöcker, Lyypekki , Saksa,. Ks. myös S-MOGAb.

Tutkimus Li-MOGAb päivitetty 04.04.2024 / PT

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 22.06.2024 klo 00:41.